MagiCAMP Portret

Ana-Maria, voluntara magică și cu suflet mare, care ajută copiii vulnerabili

Când o cunoști pe Ana-Maria, îți dă impresia unei femei puternice, sigure pe ea, pline de energie și bună dispoziție, care poate face orice. În taberele MagiCAMP însă, spune chiar ea, lucrurile  se schimbă. “Îmi spun oamenii care mă știu că, atunci când ajung în tabără, mă transform. În general, par că am o cortină, că sunt tough woman. În tabere, nu ai cum să fii tu cel arogant, rece, cu nasul pe sus. Se duc toate armurile.” Ana se emoționează foarte tare de fiecare dată când vorbește despre MagiCAMP. De doi ani este voluntarul lor și este un lucru care i-a schimbat viața și modul în care vede lucrurile.

 

Ana-Maria are 36 de ani și este business analyst într-o bancă. Bunica ei maternă îi spunea “să înveți, să ajungi o mare doamnă și să lucrezi la bancă”. “La vârsta aia mi se părea wow”, spune Ana. Și wow-ul a rămas undeva. Visul ei era să facă Academia de Poliție dar a făcut până la urmă Dreptul, tot dintr-un spirit al corectitudinii și dreptății, și ASE-ul. Nu acceptă compromisurile și este directă în tot ceea ce face. În ultimul timp, Ana își pune obsesiv întrebarea “de ce sunt oamenii răi?”. Tot ce ar vrea ar fi ca oamenii să fie buni, așa cum sunt mulți dintre cei pe care îi cunoaște, să se ajute între ei, să nu își pună piedici și să își asculte sufletul.

 

Într-o seară, în 2016, a mers la un eveniment organizat într-o librărie. Invitat era Alex Dima, de la ProTV. Printre multe alte povești personale, Alex i-a întrebat: “De MagiCAMP ați auzit?”. Ana nu știa mare lucru despre ei. O fată a spus că “e foarte greu să spui ce e acolo”. Era voluntară. Pe Ana a impresionat-o ce a auzit și a vrut să afle mai mult. Să se implice. “Pierzându-mi destul de mulți oameni în lupta asta cu boala asta nemernică, am scris pe pagina de Facebook că vreau să fiu voluntar. Mi s-a spus că s-au încheiat interviurile dar că pot să mă înscriu pe site. M-a pufnit plânsul. M-am înscris.” Peste o săptămână, a primit un SMS pe telefon să vină la o întâlnire cu MagiCAMP. “Cred că am citit un sfert de oră. Nu îmi venea să cred”. Mă sună înapoi. “Ai primit SMS-ul? Da, încă îl citeam”. A fost un moment de tăcere. A urmat o întâlnire în care Ana a aflat mai multe despre tabăra magică. Așa a început povestea ei cu MagiCAMP.

 

Înainte de prima tabără, i-au spus să-și mai ia o săptămână de concediu după. Impactul emoțional urma să fie uriaș. “Când pleci de acolo, îți dai seama că nu ai nici un fel de problemă. Noi ne alintăm.”, spune ea. Taberele pentru copiii cu cancer durează pe toată perioada vacanței de vară, fiind împărțite în serii de câte o săptămână. În fiecare serie, sunt de la 17-18 la maxim 25 de copii.  O serie este dedicată copiilor care au pierdut pe cineva drag în lupta cu cancerul și, recent, a fost introdusă o serie pentru copiii care au suferit arsuri în incendii, unde voluntari sunt supraviețuitori de la Colectiv. E o familie MagiCAMP, una în care se întâmplă lucruri incredibile.

Când era pentru prima oară în tabără, Melania și Vlad au rugat-o să mai stea câteva zile. Tabăra se termina sâmbătă. Avea program de refresh cu fetele la cosmetică, apoi planuri de Vamă cu Folk You. “Îmi era absolut jenă să spun că aveam programare la manichiură și tuns în București. Copiii au probleme reale și eu mă duc la cosmetică.” Le-a spus până la urmă “Pot să mai stau o săptămână, dar duminică trebuie să fiu în București.” S-a întors în a doua săptămână de tabără pentru a fi alături de copii.

 

Se aștepta la ce era mai rău. Erau niște copii care terminaseră tratamentul, erau pe întreținere. Nu a fost atât de dur în prima săptămână. A fost mai dur însă în a doua săptămână, când a venit un băiețel care abia terminase curele de chimio și nu avea deloc pilozitate pe el. “L-am revăzut anul ăsta. Nu vreți să știți cum a fost. Vorbeau cu mama lui la telefon și, când am intrat în curte, a încremenit. Zice: mama, trebuie să închid, a venit o prietenă bună, trebuie să vorbesc cu ea. Eram prietena lui pe care nu o văzuse cu un an în urmă. Era uimit, vorbea sacadat, el, care era atât de zvăpăiat. Atât de mult mă bucur că te văd.”

“Se întâmplă lucruri pe care nu le poți transpune în cuvinte”. Sunt multe momente care i s-au întipărit în inimă. Pe prima serie a fost o fetiță din Brașov care s-a apropiat foarte mult de ea. Acum are 15 ani. A scris trei cărți, iar în două dintre ele e personaj și povestește despre prietenia lor. Ana răsfoiește emoționată cărțile în casa cochetă pe care o împarte cu o pisică jucăușă.

 

“Pe fiecare serie pe care merg, se atașează de mine copiii cei mai zvăpăiați”, râde Ana cu drag. Povestește de șase frați, care și-au pierdut ambii părinți. Cel micuț avea 4-5 anișori. Veneau dintr-un mediu defavorizat și erau împărțiți la două familii. Cel mic nu făcuse duș în viața lui. Nu știa cum arată. Se spălase doar la lighean, la copaie și voluntarii nu știau ce să-i facă. “L-am luat în brațe și l-am rugat să ne jucăm amândoi de-a pompierii. L-am dus în cabina de duș. I-am dat cu dușul la început pe gambe și pe picioare. A început să se bucure. Am reușit să îi fac duș. Când am ieșit cu el în brațe în prosop, era bucuria foarte mare.” Sunt faptele mici care contează, care aduc bucurie și care construiesc un bine mai mare.

 

Blue Camp e săptămâna copiilor care au pierdut pe cineva drag. Mel i-a zis Anei “copiilor bolnavi le mai putem da speranțe, mulți dintre ei au șanse. Dar ce îi spui unui copil căruia i-a plecat mama, sora, tatăl? Că se întoarce? Nu poți face asta.” Interacțiunea cu ei te dărâmă, durerea lor e imensă.

 

Când erau la parcul de aventură, un copil care i-a dat flori de câmp: “Florile sunt pentru tine pentru că ai avut grijă de mine ca și când ai fi fost mama mea”. I-au dat lacrimile. Copilul a avut grijă: “Ana, să nu plângi”.

 

În tabără, glumește Ana, ești “sclavul” copiilor. Pentru ei te duci și uiți de toate nevoile tale. “Le dai timpul tău. E ceva ce nu poți cumpăra”. Nu te odihnești, nu te gândești la ale tale, nu ai voie să ai stări proaste pentru că nu ai timp. “Pentru unii dintre ei, e ultima vacanță”, spune Ana cu ochii plecați. Experiența a schimbat-o imens. “Bucuria copiilor pe lucruri mici e incredibilă. Care a fost ultima ta zi când te-ai bucurat cu tot sufletul de ceva? Am învățat să mă bucur mai mult de ce mi se întâmplă și să trăiesc altfel fiecare moment”, spune ea. “Înveți că nu ești tu cel important. Eram foarte zgârcită când eram copil. Acum, dacă îmi cere cineva ceva, dau fără să mă gândesc.”, mărturisește Ana.

Anul trecut, în 2017, a fost coordonatorul voluntarilor MagiCAMP. În fiecare vineri seara, pleca direct de la lucru la Brănești, unde se desfășoară taberele, pentru a se întoarce luni dimineața direct la birou. Răspunsese propunerii Melaniei Medeleanu, de la începutul anului, de a prelua coordonarea lor. Nu a regretat nici o clipă. A regretat însă enorm că a trebuit să refuze oferta MagiCAMP de a lucra fulltime la ei, știind că nu poate cere un salariu suficient de mare încât să îi acopere nevoile financiare. A rămas însă, ca voluntar, cât de poate de aproape.

 

A continuat să coordoneze voluntarii și, mai mult decât atât, s-a implicat cu trup și suflet și în campania de strângere de fonduri pentru Magic Home, refugiul părinților. Se implică atât de mult cât poate în activitatea MagiCAMP și este acolo oricând este nevoie de ea.

 

Pentru MagiCAMP, HARTMANN donează în luna decembrie 200 de pachete de măsurare a febrei, cu termometre Veroval Febră 2 în 1, termometre Thermoval Kids Flex și plasturi Dermaplast Kids, care vor ajunge la copiii care au cea mai mare nevoie.  Dacă vrei să ajuți și tu MagiCAMP să ajute copiii bolnavi, aflați în situații vulnerabile, să ofere un sprijin pentru ei și pentru familiile lor, intră la ei pe site și vezi cum te poți implica.

7 comentarii la postul “Ana-Maria, voluntara magică și cu suflet mare, care ajută copiii vulnerabili”

  1. Felicitări, Felicitări!!! Am citit lucruri minunate despre fetița cu codite care mi zicea „tanti Gabi” când era mica și care și acum mare îmi zice la fel!!! M a impresionat pana lacrimi expunerea despre copii și implicarea ta în ajutorul lor!! Frumos, ai un suflet mare, Ana, ai fost crescută frumos, cinste celor care te au educat!! Bravo Fata Magica!!

Postează un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi publicată. Câmpurile marcate cu steluță sunt obligatorii.

*

*