HARTMANN

Bucuria faptelor mici la renovarea unui centru pentru copii

E o sâmbătă caldă, cu soare de octombrie, când echipa HARTMANN construiește, prin fapte mici, binele mare. Lucrurile se leagă cu fire nevăzute. “Nu putem face lucruri mari, ci doar lucruri mărunte, cu multă dragoste” este motto-ul Asociației Ana și Copiii, al cărei centru de zi pentru copii și adolescenți îl renovează echipa HARTMANN. Voluntariat, binefacere și teambuilding, iată cele trei elemente pe care acțiunea le îmbină armonios, într-o zi plină de voie bună și de gânduri bune pentru copiii care se vor întoarce aici și vor găsi un spațiu igienizat și înfrumusețat.

Ana și copiii

Pe o stradă mică și liniștită, Stoica Ludescu, ascunsă de zarva Bucureștiului, se află centrul Ana și Copiii. Cei mici găsesc aici în fiecare zi o ușă deschisă, o masă caldă, oameni iubitori care îi ajută la teme și îi îndrumă în viață, bucuria de a se întâlni cu prietenii lor, activități educaționale și suport emoțional. Este un centru de zi, unde 50 de copii din familii defavorizate, de la 3 ani până la vârsta adolescenței, își găsesc sprijinul și îndrumarea.

Încă din 2006, inspirată din povestea unei fetițe de 4 ani, organizația ajută copiii nevoiași. Acum, are trei centre: cel din București, renovat de echipa HARTMANN, unul la Urlați și unul la Călărași, urmând ca în februarie să demareze construcția pentru un al patrulea centru. Mihaela Voivozeanu, președinta asociației, ne povestește cu drag despre copiii ei și despre ce fac acolo. Ana și Copiii își propune să prevină abandonul școlar dar și cel familial.

De aceea, pe lângă activitățile cu copii, asociația oferă un sprijin constant părinților, cu planuri de intervenție personalizată, cu suport psihologic, cu ajutor pentru integrarea pe piața muncii. “Îi ajutăm să câștige experiență să se descurce pe viitor”, spune Mihaela. Deși situația nu se îmbunătățește peste noapte, Mihaela e foarte fericită atunci când vede rezultatele muncii echipei inimoase de acolo – copii care merg la școală, au rezultate, copii care își găsesc pasiunile și învață lucruri noi și folositoare, copii care citesc, se joacă sau care își găsesc drumul în viață cu ajutorul specialiștilor. Un bilețel, găsit în timpul curățeniei, confirmă.

La treabă!

E o casă frumoasă, nu foarte veche și foarte bine îngrijită, unde se văd însă urmele agitației de zi cu zi a copiilor, a jocului și a micilor accidente ale copilăriei – mânuțe pe perete, robinete care nu se mai închid bine, mici lucruri desprinse din perete. Este mare nevoie de zugrăvit, și-au spus cei 30 de oameni de la HARTMANN, suflecându-și mânecile și punându-se pe treabă.

Sunt două etaje. La parter se află bucătăria și sala de mese. La primul etaj sunt sălile de activități generale cu copiii, iar la al doilea sălile de informatică, atelierele creative, dar și spațiile unde se desfășoară discuțiile cu psihologii și consilierii educaționali.

Împărțirea pe echipe s-a făcut în funcție de pricepere și responsabilități. Câte o echipă de zugrăvit și curățenie pentru fiecare etaj, plus o echipă tehnică, responsabilă cu prizele, robinetele și micile reparații. Larisa chiar punctează acest lucru: “Nu am avut ocazia să ne alegem noi echipele, ceea ce a fost foarte important, am fi avut tendința să ne legăm de cei de care eram cei mai apropiați. A fost un mix din toate departamentele. Ne-am dat seama că putem colabora foarte bine. Au fost oameni cu care nu am intrat în contact atât de mult dar, cu ocazia acțiunii, ne-am dat seama câte lucruri putem face împreună. Ne-am conectat la un nivel empatic, de socializare, nu de business. Facem un bine împreună.”

Ladislau Hajos, CEO HARTMANN România este chiar în echipa tehnică. Meșterește prize și prelungitoare, repară chiuvete și fixează lucrurile în perete împreună cu Cristi, Key Account Manager Farmacii, un alt Cristi – Key Account pe partea de spitale, cu Radu și Cornel de la logistică și cu Florin de la depozit. O echipă eficientă, cu multe glume și cu o energie foarte bună de a face lucrurile temeinic.

“E un alt mediu aici în care stăm împreună”, spune Ladislau. “Ne unește, ne face să ne cunoaștem mai bine ca oameni. Faptele mici și bune ne aduc mereu împreună.”, surâde el, în timp ce lipește niște fire. “Sunt încântat de cum decurg lucrurile. Mă bucur să văd că oamenii sunt atât de încântați și muncesc cu atâta energie. E parte din misiunea noastră și trezește în fiecare dintre noi sentimentul de a fi mulțumit când faci bine. Nu-l realizezi până nu începi să fii implicat în activități sociale. Cred că toți ar trebui să ne implicăm în activități sociale, atât cât putem. Orice ajutor contează enorm.”

Colegii glumesc, spunând că Cristi e hotărât în orice decizie, chiar și când bate un cui. A venit de curând în HARTMANN și a găsit aici prieteni și oameni cu ale căror valori rezonează. Îi place enorm ce face aici.

Parterul

La parter, Traian își ia în serios rolul de coordonator și face echipă bună cu Luminița, Larisa, Lizeta, Bogdan, Manuela și Ionuț. Cu experiență mare pe logistică, fiind chiar coordonatorul depozitului din București, Traian este organizat și serios. Îl facem greu să vorbească, el e pus pe lucru și nu-i place să spună prea multe despre faptele bune pe care le face cu dăruire.

Luminița, coordonatorul departamentului medical HARTMANN, se agită de colo-colo, făcând insistent curățenie. Colegii glumesc: “știe cel mai bine Luminița cu igiena”. Traian ne mărturisește: “Știind că sunt copiii aici, am venit cu cel mai mare drag. Sper că ceea ce facem noi le va fi de ajutor. Sper să putem face și mai mult, pentru ei și pentru alții. E atâta nevoie! Am și eu două fete și fiica mea mai mare ar fi vrut să vină și ea să ajute, gândindu-se că sunt copii. Dar ei nu sunt aici acum, așa că vom veni cu altă ocazie, să îi ajutăm poate cu temele”.

Larisa se bucură tare mult de lucrul cu colegi. “Reușește să sudeze foarte mult echipa. Cel mai important ce că am venit cu toții într-un număr atât de mare, cu inima deschisă, pentru niște omuleți pe care nu îi știm. Sperăm ca într-o mică măsură să conteze ce am făcut noi. Ei au nevoie de atât de multe lucruri fizice, psihice și materiale. Sperăm să se bucure atunci când revin în centru.”

Lizeta e de șase ani la HARTMANN. Acțiunea de astăzi a marcat-o și a îndemnat-o să se implice mai mult, pe termen mai lung.  “E prima acțiune de fel la care particip. Mi-am dorit foarte mult să vin și mă bucur să văd că ceva atât de frumos a ieșit din mâinile noastre. Aș vrea să mai fac voluntariat, în special pentru copii. Sunt atâtea de făcut. Vezi că timpul trece foarte repede, azi suntem, mâine nu mai suntem, și nu facem nimic concret. Stăm și strângem lucruri pe care oricum nu le folosim. Am și eu o fetiță acasă, mă impresionează în mod special să ajut copiii.”, spune ea emoționată.

Primul etaj

Aici e cel mai mult de muncă, pentru că spațiul de renovat este cel mai mare. Trei camere și un hol. Și o echipă aproape doar de fete! Oana, directorul de marketing, este alături de Raluca, brand manager, de Lili, reprezentant de vânzări în spitale, de Flori, financiar, de Nela, customer service, și de Dragoș, singurul băiat din echipă, care a venit tocmai de la Craiova pentru a participa la această acțiune.

Oana este impresionată de câte lucruri frumoase se întâmplă la centru și crede că ar putea fi un model pentru toată țara. Se bucură foarte mult că echipa HARTMANN este atât de implicată. “Ar trebui să fie astfel de locuri pentru copii peste tot! Mi se pare un eveniment minunat. Toată lumea se simte bine, e o acțiune care o să unească foarte mult oamenii. E o atmosferă frumoasă printre colegi, toată lumea simte că face ceva. Învățăm, cu toții, cât de mult contează micul bine pe care îl faci. Mă gândesc cu drag la copiii care vor veni luni într-un spațiu igienizat și curat”.

Raluca pare să se simtă foarte bine, mereu cu un zâmbet mare pe față. “Nu este pentru prima dată când fac voluntariat. Mi se potrivește bine această acțiune. Îmi place – văruit, multă folie, mult lipit. Treabă bună! Cu lavabilă nu am mai dat în viața mea, dar învăț de la colegi, asta e important. Pe lângă faptul că facem ceva bun, e și un teambuilding frumos. Abia aștept să văd totul finalizat.”, spune ea.

“E important pentru copii. Sperăm să putem continua mai departe, mai ales că am aflat între timp media de vârstă și ce fac ei aici. E minunat! Ne-am dori să îi ajutăm în continuare cu ce putem, cu lucrușoare, alimente. Este doar un început, sperăm să fim alături de ei mult timp de acum încolo. Mereu am avut spirit de echipă la HARTMANN. Am fost întotdeauna o echipă și ziua de azi arată că suntem o echipă, indiferent ce facem”, spune Lili.

“Ce bine e să ajuți oamenii”, exclamă Dragoș. “Este o acțiune minunată. Pur și simplu mi-am dat seama că aș vrea să fac mai multe de acum încolo, să ajut cât pot. Imediat ce am auzit de acțiune, am zis gata, vin!”, spune el, venit chiar de dimineață de la Craiova, unde se ocupă de relația cu farmaciile.

Al doilea etaj

Pe Florin, de trei săptămâni la HARTMANN, îl găsim la etajul 2. Pentru el, nu există nu se poate. “Se poate orice, numai să vrei”. Și toată lumea vrea. Alături de Gina, business analyst, de Elena – licitații, de Anca de la departamentul medical și Grațiela de la customer service, fac o treabă excelentă în renovarea spațiilor unde copiii iau cursuri de informatică, meșteresc lucruri sau se întâlnesc, împreună cu părinții lor, când e nevoie, cu psihologul.

Gina râde. “E de muncă rău!”. Dar îi place la nebunie. “Mi se pare că avem șansa să ajutăm dar și să ne apropiem unul față de altul. E prima oară când fac voluntariat. Mă bucur foarte mult. Vezi lucrurile din alt unghi, te deschizi față de oameni. Uite, mai devreme când stăteam la pauza de masă, au venit niște oameni să lase niște lucruri pentru copiii de aici. M-au impresionat. Văzând așa ceva, te gândești că poți face și tu mai multe.”

Pe Cristian îl găsim și aici, deși inițial făcea parte din echipa tehnică. Vrea să ajute. A trecut la zugrăvit și curățenie după ce a terminat cu instalația electrică. Ba mai mult, a pus și muzică. Face atmosferă pentru colegi.

“Am venit de drag. Toată lumea s-a mobilizat. Suntem colegi care ne cunoaștem de ani de zile, sunt și colegi noi. Vrem să aducem un pic de lumină acestui centru. Facem ca pentru noi. Fac ca pentru mine acasă. Fiecare s-a implicat enorm. Am luat camerele la rând. Unde e nevoie de o mână de ajutor?”, exclamă el.

Treaba se apropie de final

Fiind mai mic, treaba se termină prima la etajul doi, așa că echipa coboară să-i ajute pe cei de la unu la curățenie. Se montează table, se pun lucrurile la loc. Se șterge fiecare colțișor. Ba mai mult decât atât, spre final se decide că n-ar strica să se schimbe și aplicele, așa că oamenii dau o fugă la magazin să cumpere unele noi și frumoase. Se montează la milimetru la parter, sub atenta supraveghere a Luminiței.

În pauza de masă, oamenii stau de vorbă, râd, glumesc și povestesc. La toți se simte bucuria că fac bine, oboseala pe care o înving cu faptele bune făcute din suflet, buna dispoziție că sunt împreună. Sunt impresionați de câteva persoane care vin pur și simplu la ușa centrului să facă donații – mere, o saltea, câteva obiecte casnice. De vorbă cu Mihaela, coordonatoarea centrului, cu toții vor să afle în detaliu ce se întâmplă acolo. O întrebare stăruie – “cum putem ajuta în continuare?”.

Gata treaba pentru o zi, faptele mici merg însă mai departe

S-a făcut după amiază spre seară, s-a terminat munca. Oamenii privesc cu bucurie sinceră la ce au făcut. Un spațiu curat, igienizat, cu mici reparații făcute, pentru ca cei mici să se simtă bine și în siguranță.

Nu este prima acțiune a echipei HARTMANN de acest fel. În urmă cu nici o lună, la Târgu Mureș, angajații HARTMANN au renovat patru centre pentru copii cu deficiențe neuropsihiatrice. Cu siguranță, nu este nici ultima. Faptele mici, făcute din suflet, cu dăruire și mai ales constant, construiesc binele cu adevărat mare. Este un lucru în care oamenii de la HARTMANN cred cu tărie și pe care îl transformă acum într-un stil de viață, atât la nivelul companiei, cât și la nivel personal.

Postează un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi publicată. Câmpurile marcate cu steluță sunt obligatorii.

*

*