HARTMANN Tratamentul rănilor

Despre escare – de vorbă cu echipa medicală HARTMANN

Cât de importantă este educația medicală în prevenirea și îngrijirea escarelor?

Îngrijirea rănilor este preocuparea noastră de foarte multi ani. Știați că HARTMANN a inventat primul pansament antiseptic din lume? Se întâmpla în 1874. Este o istorie frumoasă, care a schimbat cursul medicinei în tratarea rănilor. Prezentul și istoria recentă ne arată cum HARTMANN a pus puternic accentul pe îngrijirea rănilor cronice, pe cercetare și inovare, și cum acum are în portofoliu pansamente performante, moderne, care tratează chiar și rănile cele mai dificile, precum escarele, ulcerul varicos și altele. 

La HARTMANN România, o echipă medicală formată din Alina Țigău, Luminița Gheorghiu și Anca Chițan, este pregătită pentru a consilia, ajuta și explica persoanelor afectate, aparținătorilor sau personalului medical mai multe despre îngrijirea corectă a rănilor cronice cu produse HARTMANN. 

Consilierea se face prin intermediul serviciului Telverde (telefon gratuit 0800 800 943), al mail-ului și al platformei online www.IngrijireRani.ro. Au văzut mii de cazuri și au vorbit cu mii de oameni. Cu o experiență uriașă, cele trei doamne știu cât de greu este atunci când te confrunți cu o rană cronică, cât de dureros și periculos este pentru persoana afectata și cât de dificil de îngrijit este pentru aparținător. Ele sunt mereu alături de oameni, pentru a-i ajuta să aleagă soluția terapeutică potrivită fiecăruia, dar și pentru a-i învăța cum să prevină apariția altor răni. Și, nu în ultimul rând, sunt alături de oameni cu sufletul.

Toată această experiență și empatie vor fi puse în serviciul oamenilor care trăiesc în scaun rulant, care se confruntă cu escare, și care au intrat în programul HARTMANN – Fundația Motivation “Faptele mici vindecă răni”. Este un program ce presupune asigurarea gratuită de produse pentru îngrijirea escarelor, alături de asistență și consiliere acordate continuu, pe durata utilizării produselor, acestor pacienți care-și doresc înapoi sănătatea – pentru a putea duce o viață activă cu sprijinul Fundației Motivation.

Află mai multe despre programul “Faptele mici vindecă răni”! 

Am stat de vorbă cu cele trei doamne din echipa medicală HARTMANN pentru a afla mai multe despre escare, dorindu-ne ca fiecare dintre cititori să înțeleagă cât de importante sunt prevenția și îngrijirea corectă dar și cât de dure pot fi complicațiile.

Ce sunt escarele?

Spus simplu, escara este o rană provocată de presiune, asociată cu frecarea pielii. Este o rană cronică ce se formează ca urmare a acțiunii presiunii prelungite și constante asupra pielii și țesuturilor din profunzime comprimate între 2 planuri dure (de exemplu: proeminențele osoase și pat/scaun rulant/fotoliu), ce diminuează alimentarea cu sânge a zonei respective, cauzând moartea țesuturilor. 

Este important să o identificăm din timp, de când zona începe să se înroșească, dinainte să apară rana. Agravarea escarelor poate fi prevenită, spun doamnele din echipa medicală HARTMANN, atunci când îngrijirea se face corect și la timp. 

“Cum ajutăm noi? Asigurăm îndrumare completă în utilizarea produselor HARTMANN – și nu numai.” spune Luminița Gheorghiu. “Pregătirea pe care o avem, pentru că suntem medici, ne face să îi putem ajuta și din punct de vedere medical, mai precis să le dăm primele sfaturi și să-i  îndrumăm către un consult de specialitate. Știm ce disciplină medicală se potrivește pentru fiecare caz. În plus, acest proces îi ajută și pe cei interesați din domeniul medical să afle mai multe despre produsele noastre.”

Citește interviul cu Luminița Gheorghiu despre tratamentul rănilor cronice 

Escarele sunt clasificate în patru stadii, dar există și escare atipice, neclasificabile. Alina Țigău, consultant medical HARTMANN, ne spune mai multe despre ce înseamnă escarele și cum se pot împărți în diferite stadii, în funcție de gravitatea lor.

“Escara de stadiul unu nu este o rană propriu-zisă. Rana este definită ca o întrerupere a continuității pielii. În stadiul unu al escarei însă, pielea este intactă, dar este roșie. Dacă pacientul este repoziționat, zona respectivă nu mai este sub acțiunea forțelor de presiune și poate redeveni sănătoasă fără alte intervenții. Uneori zona devine tare, mai roșie, dureroasă. Sunt primele semne că țesutul suferă în profunzime. Este momentul în care aparținătorul trebuie să ia măsuri serioase –  repoziționarea bolnavului, saltele speciale și să ofere o atenție deosebită îngrijirii pielii.

Când avansează degradarea pielii, apar rănile. La început, rănile sunt superficiale, este doar pielea afectată. Vorbim de escară de stadiul doi. Dacă rana avansează în profunzime și ajunge la stratul muscular, fără să-l afecteze, dar fascia este vizibilă, vorbim de stadiul trei. Când escara penetrează mușchiul și uneori chiar ajunge la os, vorbim de escară de stadiul patru. 

Cele mai dificile sunt escarele în stadii neclasificabile. Apar niște coji negricioase, tari, considerate de către pacienți și aparținători un efect al unor leziuni, zgârieturi care urmează să se vindece. În realitate, avem un țesut mort, necrozat, sub care se dezvoltă în voie microbii. Când coaja va fi îndepărtată, rana poate ajunge până la os. 

O altă situație neglijată este cea când apare un soi de vânătaie sau veziculă. Presiunea comprimă vasele de sânge, ele nu mai pot hrăni țesutul și el moare. Acesta se și distorsionează și începe să se rupă iar la un moment dat se deschide rană la exterior.”

Luminița Gheorghiu completează: “Sunt și boli care pot influența procesul de vindecare, de pildă diabetul sau bolile autoimune. Atunci, boala trebuie tratată sau ținută sub control. Sunt escare care au nevoie de o curățare chirurgicală, care nu se pot închide doar cu pansamente. Această curățare se poate face și la domiciliu, de personal medical specializat. Speranța de a regenera țesutul la un pacient imobilizat, atunci când escara a avansat până la nivelul mușchilor sau chiar os este foarte scăzută. Acolo trebuie să intervină chirurgia. Pacienții au însă un acces redus la servicii medicale. Unii sunt în mediul rural, alții pur și simplu refuză să fie deplasați sau sunt prea în vârstă și foarte bolnavi ca să fie deplasați la spital.”

Care sunt măsurile de prevenție împotriva apariției escarelor? 

Anca Chițan ne spune mai multe despre prevenirea escarelor. Lipsa prevenției vine de cele mai multe ori din lipsa informației. Chiar și atunci când există grijă și dedicare, aparținătorul nu știe la ce să se uite. Uneori, nici nu știe că escarele pot apărea și cât de mult se pot agrava, putând duce la infecții sau alte complicații. 

“Nu sunt informați suficient, deseori. Bolnavii sunt externați din spital fără să știe prea multe și aparținătorii se trezesc acasă cu un pacient imobilizat de care să aibă grijă. Ceea ce înseamnă mai mult decât a-l hrăni și a-l spăla. Trebuie să urmărească zonele cu proeminențe osoase, trebuie păstrată igiena adecvată prin schimbarea frecventă a scutecului, prin spălare și îngrijire corespunzătoare a pielii. 

Este recomandat ca zilnic să fie făcută inspecția pielii pentru a remarca orice zonă roșie și orice început de rană care poate apărea. 

Trebuie pus accentul pe orice loc unde există proeminențe osoase, coloana vertebrală, zona sacrală, genunchi, coate, călcâie, ceafă, ureche – toate zonele unde se poate crea presiune. Sunt ele roșii? Se ia pielea? Este vreun semn care anunță apariția unei răni? Dacă da, țesuturile de acolo se degradează, încep să moară și apar leziunile. 

Zona trebuie menținută uscată, hidratată. Trebuie să i se schimbe pacientului poziția. La fel, scutecul trebuie schimbat de câteva ori pe zi – nu cum auzim câteodată, doar dimineața și seara. Umiditatea excesivă poate produce sensibilizarea pielii, duce la iritații și, în timp, poate favoriza apariția escarelor. 

Dacă tratezi de la început rănile, nu le lași să se agraveze, au șanse să se vindece într-un timp mai scurt. Dacă nu le recunoști, riști ca rana să ajungă la os și să fie nevoie de tehnici chirurgicale sau proceduri mai complexe, cu atât mai dificile cu cât pacientul nu poate fi deplasat.”

Tinerii activi în scaun rulant pot face și ei escare

Vorbind cu prietenii de la Fundația Motivation, am aflat că mulți dintre beneficiarii lor, oameni în scaun rulant, s-au confruntat la un moment dat cu escarele. Niciodată nu le-a fost ușor, chiar și când vorbim de tineri care fac sport și duc o viață activă. 

Află mai multe despre Fundația Motivation

Echipa medicală HARTMANN ne spune mai multe despre recuperare, despre care sunt diferențele dintre tineri și vârstnici atunci când vine vorba de vindecarea escarelor, în special atunci când vorbim despre persoane în scaun rulant. 

“Spre deosebire de cei imobilizați complet la pat, oamenii în scaun rulant au și posibilitatea de a sta în șezut. Stau mult în poziții care îi predispun la apariția escarelor. Contează mult și frecarea de haine sau de așternuturi. În cazul lor, important este și faptul că poate unii dintre ei nu simt durerea în anumite locuri și nu pot identifica apariția escarei încă de la început. Dacă partea de sus a corpului are mobilitate, acest lucru le permite să-și schimbe poziția, chiar dacă stau în pat sau în scaun. Trebuie să fie învățați. Educația medicală este cu atât mai importantă. 

Cei care stau mult în scaun sunt mai predispuși să facă escare în zonele de șezut –  sacral, pe șolduri, partea superioară a coapselor, la călcâie. De multe ori, ei sau persoanele care au grijă de ei nu știu că pot apărea escare și că acestea pot fi prevenite”, spune Alina Țigău. 

“Tinerii sunt mai activi, fac parte din sau colaborează cu organizații, cum este și Fundația Motivation, unde învață mai multe despre îngrijire, poziție, despre prevenția multor probleme, printre care și escarele, despre cum pot avea o viață activă. Fac și sport, se vindecă mai ușor. 

În plus, își caută singuri soluțiile, vor să se vindece. Îmi amintesc de mai mulți tineri care au sunat la noi pentru că au aflat de pansamentele HARTMANN și au solicitat informații. S-au îngrijit uneori singuri. Fiind tineri, recuperarea este mai ușoară”, povestește Luminița Gheorghiu din experiența ei. 

Anca Chițan este de aceeași părere: “Starea generală de sănătate la tineri este mai bună, nu au atâtea boli asociate și recuperarea este mai ușoară. Tinerii au și altă dorință de a se recupera. Pielea tinerilor este mult mai rezistentă la agresiuni. Fiind în scaun rulant, ei pot merge la toaletă, de pildă, nu au nevoie de scutec întotdeauna. Bătrânii intră mai ușor în depresie, și-au pierdut pofta de viață, nu mai sunt cooperanți, sunt greu de mobilizat, toate acestea îngreunând îngrijirea unei escare.”

Citește portretul lui Petrică, un tânăr în scaun rulant care s-a confruntat cu escare

Chiar dacă escarele se închid mai ușor la tineri, prevenția este importantă, pentru a nu mai apărea altele. “Uneori, reușesc să închid o escară într-un loc, apoi apare în altă parte. Chiar am acum un astfel de pacient. Este tânăr și este în scaun rulant. Se vindecă rana, apare alta, în alt loc. Pun mai mult acum accentul pe a-i explica ce trebuie să facă pentru a nu se confrunta din nou și din nou cu escare. În scaun, cu atât mai mult trebuie să îți schimbi poziția, măcar la o oră, două maxim, este bine să alternezi scaunul rulant cu statul în pat, să folosești pernă pentru scaun și saltea antiescară”, mai spune Luminița Gheorghiu. 

Educația medicală

Ceea ce fac Alina, Anca și Luminița este, în primul rând, educație medicală. Una care de multe ori lipsește din sistemul medical, din cauza timpului limitat al personalului medical, dar și din informațiile care ajung la pacienți și la cei care îi îngrijesc. De aici, se ajunge la escare în stadii avansate, care provoacă și mai multă suferință. 

Pacienții sau aparținătorii sună la Telverde, un serviciu pus la dispoziție gratuit de către HARTMANN, și primesc informații detaliate despre cum trebuie îngrijită rana respectivă și sunt îndrumați să ceară consult medical de specialitate. În continuare, țin legătura cu echipa medicală pentru monitorizarea evoluției rănii și adaptarea tratamentului local în funcție de stadiul și caracteristicile ei. 

Află mai multe despre TelVerde din interviul cu Alina Țigău

De multe ori, oamenii se recomandă unii pe alții sau revin după câțiva ani. Dacă au primit suport din partea echipei HARTMANN pentru o rudă, revin și atunci când altcineva drag ajunge într-o situație dificilă. Este o relație de încredere care se formează – și doar prin încredere apare vindecarea.

Luminița Gheorghiu spune: “Majoritatea sună la noi atunci când escara este într-un stadiu avansat. Nu știu să recunoască escara din timp. Ies din spital cu pacientul imobilizat, după un accident vascular de pildă, și nu știu cum să prevină apariția escarelor.

Uneori, când ne trimit poze cu o escară, observăm că sunt și altele. Când curg pozele, uneori te întrebi cum poate suporta un corp atâta suferință, atâtea răni. Nici nu mai poți să le spui să se întoarcă de pe o parte pe alta, în toate zonele sunt deja escare. De aceea este importantă prevenția. 

Când oamenii sună la noi, le explicăm în detaliu ce trebuie să facă. Uneori le este teamă să umble la rană.”

Alina Țigău o completează: “Faptul că stai și îi asculți, le lămurești niște lucruri, înseamnă enorm pentru ei”. 

“Le oferim consiliere completă: mobilizare, igienă, tratare. Noi încercăm să ne asigurăm pe cât posibil că ei fac ce le spunem. Nu este suficient să folosești un pansament, trebuie să cureți rana, să o dezinfectezi dacă este infectată, să îndepărtezi țesutul mort. Pansamentul este ușor de aplicat. Este greu însă să îi convingi să spele rana pentru a o curăța. Pacienții sau aparținătorii nu au pregătire medicală, văd o rană care arată urât, le este teamă să intervină.”, spune Anca Chițan. 

“Nu îmi aduc aminte să fi avut o disciplină sau capitol dedicat escarelor în facultate.”, spune Luminița Gheorghiu.

La ce specialitate este încadrată escara? “Suntem la început de drum în a integra și a plasa cu adevărat escara într-o specialitate medicală. Escara și în general rănile cronice sunt o patologie interdisciplinară, care poate fi tratată de către mai mulți specialiști concomitent. Nu este nici a chirurgului, nici a dermatologului, nici a neurologului. Există specialitatea de îngrijiri paliative care ar putea acoperi la un moment dat tratarea escarelor.”, mai spune Luminița Gheorghiu. 

Platforma www.IngrijireRani.ro

Platforma HARTMANN dedicată îngrijirii rănilor a venit dintr-o necesitate, aceea de a oferi explicații cât mai simple și mai detaliate pacienților și aparținătorilor, pentru o îngrijire corectă a rănilor. Se completează unele pe altele – platforma www.IngrijireRani.ro, Telverde, email, spun doamnele din echipa medicală. 

“Comunicarea noastră cu pacientul se desfășoară prin telefon și prin email. Este destul de greu să explici unui om cum să efectueze corect toate manevrele. Este benefic pentru ei să vadă toate aceste lucruri într-un video demonstrativ. De multe ori ne-am întâlnit cu situații când pacientul spunea că a făcut tot ce i-am zis. Apoi, prin întrebări, afli că a aplicat pansamentul invers, sau că nu a îndepărtat foliile de protecție.”

De aceea, platforma www.IngrijireRani.ro  are o componentă video importantă, unde puteți urmări aplicarea corectă a pansamentelor și puteți identifica mai bine tipul de rană. Explicațiile video prezintă tratamentul pas cu pas, pentru a fi ușor de înțeles și urmărit. 

Găsiți acolo pașii detaliați, tipurile de rană, precum și lista de produse necesare îngrijirii fiecărui tip de rană în parte. “Vin multe email-uri din formularul de contact și solicită o validare a ceea ce au citit, oamenii vor să fie siguri că au înțeles bine. Ne bucură acest lucru. Am lucrat pe manechine atunci când am filmat, dar în viața reală situațiile sunt mult mai multe și mai diverse și omul nu este mereu sigur dacă a identificat corect tipul de rană sau stadiul acesteia” spune Alina. 

“Mai mult, când vorbim cu ei și ne spun că au respectat ce au văzut în video, ne oferă siguranța că au aplicat corect produsele”, completează Anca. 

Cazurile reale de pe site stau mărturie. Sunt doar câteva dintre multele pe care Luminița, Alina și Anca le-au consiliat de-a lungul timpului. 

Fiecare escară are o poveste în spate și nu este vorba doar de una medicală. Este o poveste despre oameni pe care îi iubești și pe care nu vrei să-i vezi suferind, despre îngrijire, dedicare, despre pașii mici pe care îi faci pentru ca celuilalt să îi fie mai bine. Despre cum o faptă mică previne un rău mare. Vorbind la telefon atât de mult în special cu aparținătorii, echipa HARTMANN ajunge să simtă și să vadă și partea emoțională. Implicarea lor este mare și vine din dorința de a face bine și de a alina suferința. 

————————————————–

Povestea face parte din campania HARTMANN – Faptele mici vindecă răni, prin care HARTMANN se alătură persoanelor în scaun rulant în „lupta” împotriva escarelor – răni care apar la pacienții imobilizați/cu mobilitate redusă, oferindu-le gratuit pansamentele de care au nevoie pentru a-și îngriji ranile.

Află mai multe despre pansamentele HARTMANN pe www.IngrijireRani.ro

Postează un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi publicată. Câmpurile marcate cu steluță sunt obligatorii.

*

*