Spitale

Cum ajuți pe cineva care are un om drag internat în spital?

Este dificil să ai pe cineva în spital. Chiar dacă nu e ceva grav, internarea cuiva drag vine cu emoții, cu probleme logistice, cu lucruri care trebuiesc făcute. Cu atât mai dificil este când e vorba de un diagnostic grav, când emoțiile sunt mari, când perioada de internarea este lungă, când implică resurse financiare, materiale dar și emoționale uriașe.

Cum putem ajuta pe cineva care are un om drag internat în spital? Atât vorbind cu prietenii noștri de la Dăruiește Viață, parteneri în demersul faptelor mici, cât și cu pacienți sau medici, mai jos avem câteva sugestii.

În primul rând, ajută-l cu lucrurile practice. Internarea cuiva drag este o schimbare de ritm, vine cu responsabilități suplimentare, cu multe lucruri de făcut și cu puțin timp rămas pentru activitățile uzuale. Fă-i cumpărăturile. Ia-i copilul de la școală. Gătește ceva bun pentru el sau pentru persoana dragă internată. Du-l cu mașina unde are nevoie. Plătește-i facturile, ajută-l cu ce are de muncă.

Apoi, asigură-te că e bine, că are grijă de el și că se relaxează. De multe ori, când cineva drag e internat, avem tendința să ne neglijăm. Asigură-te că doarme suficient, că mănâncă, că are clipe de relaxare. Recomandă-i un serial bun pentru momentele când stă în spital, dăruiește-i o carte, recomandă-i muzică liniștitoare. Toate aceste gesturi mici sunt importante și, mai ales, arată-i că îți pasă de el.

Din punct de vedere medical, nu sunt multe lucruri pe care le poți face. Îl poți ajuta căutând poate un medic, pentru a cere o a doua opinie medicală. Dacă e ceva grav, poți încerca să vezi ce tratamente inovatoare există în alte țări. Te poți asigura că are mereu echipament de unică folosință pentru vizitele în spital și că respectă regulile de igienă.

Sunt, bineînțeles, și nevoile emoționale. Internarea cuiva drag vine cu presiune, cu emoții, cu anxietate, cu oboseală. Ascultă-l, lasă-l să se descarce, fii acolo pentru el dacă vrea să plângă, dacă vrea să povestească. Ține-l în brațe, ia-l de mână, fă toate gesturile care crezi că i-ar aduce alinare. Recomandă-i cărți și tehnici de reducere a anxietății, dacă e foarte apăsat și îi e greu să funcționeze, recomandă-i un psiholog. Mergi cu el când are de primit o veste importantă, încurajează-l, asigură-l că e bine ce face pentru cel drag.

 

Află câte fapte mici și bune din lista noastră de 200 ai făcut și lasă-te inspirat să faci bine!

 

Postează un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi publicată. Câmpurile marcate cu steluță sunt obligatorii.

*

*