Când cineva drag, din familie sau un prieten, ajunge în scaun rulant, lumea lui și a celor din jurul său se dă peste cap. Este o situație dificilă și nu știm mereu cum să reacționăm. Vrem să ajutăm, să facem tot ce putem, dar cum o facem?
Vorbind cu echipa frumoasă de la Fundația Motivation România, care are grijă de persoanele cu dizabilități locomotorii, cu psihologii sau kinoterapeuții care îi ajută și, mai ales, cu persoane care se află în scaun rulant, am aflat că ajutorul necesar nu este mereu cel evident.
În primul rând, întreabă-l care sunt nevoile lui, nu presupune. Poate uneori este mai simplu să îi aduci tu ceva, dar este important pentru el să facă efortul de a lua acel lucru singur. Nimeni nu știe cu adevărat mai bine care sunt nevoile celuilalt, oricât de apropiat ne este. Din prea multă dragoste, uneori avem tendința să fim intruzivi.
Citește interviul cu Elena Șerban, psihoterapeut, despre relația cu o persoană în scaun rulant
Susține-l să fie independent. Ce înseamnă asta? Susține-l să învețe cum să aibă grijă singur de el, cum să facă mare parte din lucrurile pe care le făcea înainte. Spune-i mai multe despre organizații care au programe de viață independentă, cum este Fundația Motivation România, și încurajează-l să participe. În stagiile lor, va învăța să facă singur un transfer, să manevreze scaunul rulant, să aibă o poziție corectă, va primi suport psihologic și va lucra cu kinetoterapeuți, special pentru nevoile lui.
Citește mai multe despre Fundația Motivation România
Susține-l să facă toate lucrurile care îl ajută să aibă o viață activă: să își ia permisul și o mașină adaptată, să își caute un job, să participe la activități sportive sau de relaxare, să își continue studiile sau orice își dorește să facă.
Nu face tu totul în locul lui. Persoanele cu dizabilități locomotorii au nevoie să se simtă și să fie independente, de aceea fiecare mic progres, fiecare gest este important. Poate îi este mai greu să facă ceva singur la început, dar este important să încerce și să reușească. Poate durează mai mult să meargă el la cumpărături, de pildă, dar este esențial să o facă.
Implică-l în cât mai multe activități – persoanele cu dizabilități locomotorii nu vor să se simtă diferite de ceilalți mai mult decât prin modul de deplasare. Se bucură atunci când sunt implicate în activități de toate felurile, este o dovadă de încredere, de respect și de egalitate. De la activități casnice la activități sociale, de la gătit împreună la mers în oraș sau în vacanță, sunt lucruri normale pe care orice om își dorește să le facă.
Respectă-i emoțiile și stările, ascultă-l. Este normal să fie furios, descurajat uneori, este normal să fie trist, este normal să vrea să facă tot felul de lucruri. Mai ales la început, șocul este uriaș pentru cineva care ajunge în scaun rulant. Emoțiile sunt contradictorii, sunt emoții noi, imposibil de înțeles pentru ceilalți. Este important pentru el să și le poată exprima fără a fi judecat. La fel ca noi toți, are nevoie de căldură, apropiere, contact uman, înțelegere.
Fii mereu de partea lui și susține-l să își obțină drepturile. Pentru o persoană în scaun rulant, multe dintre barierele în calea unei vieți independente sunt cele sociale. Susține-l să ceară, de pildă, o rampă de acces într-o instituție unde este nevoie. Susține-l când atrage atenția asupra ocupării abuzive a locurilor de parcare pentru persoane cu dizabilități.
Nu face gesturi nesolicitate – nu de puține ori, oamenii în scaun rulant se trezesc că cineva îi împinge pentru a-i ajuta să treacă peste o bordură, de exemplu, sau că sare să le bage scaunul în mașină, deși ei nu au cerut asta. Chiar dacă intenția este aceea de a ajuta, ajutorul mai mare este încrederea că el poate să facă acele lucruri de unul singur și că știe să le ceară atunci când are cu adevărat nevoie.
Informează-te și tu – citește povești ale oamenilor în scaun rulant, vezi care sunt problemele cu care se confruntă și care sunt cele mai bune soluții. Nu i le impune celui drag, dar sugerează-le. Arată-i ce poate să facă. Dacă este descurajat, îl ajută să vadă că sunt oameni care participă în scaune rulante la maratoane, care scriu cărți, care au familii, care fac lucrurile pe care el nu crede acum că le va putea face vreodată.
Fii atent la sănătatea lui – escarele spre exemplu ar putea fi prevenite. Din cauza presiunii exercitate de statul prelungit în scaunul rulant sau în pat, apar răni care se complică și se vindecă greu, în cazurile foarte dificile fiind nevoie de intervenție chirurgicală. Ele pot fi prevenite dacă suntem atenți la câteva lucruri – schimbarea poziției, tehnici pentru eliberarea presiunii, perne speciale în scaun și, mai ales, la apariția oricăror zone roșii care ulterior se transformă în răni. Află mai multe de aici, de la echipa medicală HARTMANN.
Află câte fapte mici și bune din lista noastră ai făcut și lasă-te inspirat să faci bine!
—————-
Povestea face parte din campania HARTMANN – Faptele mici vindecă răni, prin care HARTMANN se alătură persoanelor în scaun rulant în „lupta” împotriva escarelor – răni care apar la pacienții imobilizați/cu mobilitate redusă, oferindu-le gratuit pansamentele de care au nevoie pentru a-și îngriji rănile.
Află mai multe despre pansamentele HARTMANN pe www.IngrijireRani.ro