E iarnă, e sezonul virozelor, e momentul când copilașii noștri se îmbolnăvesc și când ajungem frecvent la doctor cu ei. Am stat de vorbă cu Adriana Grigore, medic de familie apreciat, cu experiență bună, despre provocările sezonului rece, despre febra la copii, despre prevenție, educație medicală și nu numai.
„Rolul medicului de familie este să fie un partener al părintelui”, spune Adriana Grigore. Trebuie să se asculte unul pe celălalt, să se înțeleagă, să aibă încredere, astfel încât să facă ceea ce trebuie pentru copil.

70% dintre consultațiile dintr-o zi într-un cabinet de medicină de familie, spune Adriana Grigore, sunt pentru copii care vin cu diverse simptome cum ar fi febra, secrețiile nazale, durerile de cap, tusea, durerile de urechi.
„Virozele respiratorii cresc progresiv în frecvență în perioada aceasta’, spune doamna doctor. Vorbim în special despre copilăria mică, de 1-3 ani. „Copiii răcesc de cel puțin cinci-șase ori pe an”, și aproape de fiecare dată în sezonul rece. De obicei, copiii aflaţi în colectivitate (creșe și grădinițe) sunt cei mai afectați.
Ce ar trebui să facem la primele semne ale virozei? Când ar trebui să ia o mică o pauză de la interacțiunea cu ceilalți copii? Dacă face febră, subliniază Dr. Adriana Grigore, este recomandat ca cel mic să stea acasă. Criteriul pentru a putea să se întoarcă în colectivitate e să aibă trei zile de afebrilitate completă. Dacă tușește, are secreții nazale, are dureri, din nou, trebuie să stea acasă. Dacă merge la grădiniță și nu e complet refăcut, există riscul să contacteze din nou o viroză sau să dezvolte complicații. Este responsabilitatea părintelui de a nu-și trimite copilul bolnav în colectivitate, pentru a nu-i îmbolnăvi pe ceilalţi.

„Nu poți să alergi cu copilul la medic chiar la primul semn de viroză”, spune medicul. Părinții știu în general ce trebuie să facă, cum să ia primele măsuri, cum să administreze un antitermic copilului, cum să-i curețe năsucul sau să-l hidrateze. La medic ar trebui să ajungă atunci când febra crește, când starea copilului nu se ameliorează, când secrețiile devin abundente, când apar durerile de urechi, când tusea se agravează, când durerile de gât nu trec în câteva zile.
Otitele, complicații ale virozelor, sunt iarăși foarte întâlnite la copii. De aceea, nu e bine ca secrețiile să rămână prea mult timp în căile nazale ale copilului – pentru că pot ajunge în ureche și se pot suprainfecta.
„E bine ca un copil să facă febră, înseamnă că sistemul lui imun reacționează”, spune Dr. Adriana Grigore. Febra devine periculoasă când depăşeşte 39 de grade.
În privința termometrelor, Dr. Adriana Grigore le recomandă pe cele digitale, cu cap flexibil, pentru copilașii foarte mici, unde cea mai exactă metodă de măsurare a temperaturii este cea rectală. Pentru copiii mai mari sunt potrivite cele cu infraroșu sau axilar. Întotdeauna trebuie folosit un termometru de calitate, pentru că aflarea valorilor exacte este importantă.
Cât de des trebuie monitorizată febra? Temperatura la sugar trebuie monitorizată mai des ca la un copilaș mai mare, chiar și când nu are alte simptome, recomandă medicul. Ce spune febra? La copilul mic, cel mai frecvente e vorba de viroze ale căilor respiratorii superioare. Febra mai poate să însemne o infecție digestivă, o enterocolită, o infecție urinară. Infecția urinară este săracă în simptome la copilul mic, de aceea febra poate fi un indicator, atrage atenția Dr. Adriana Grigore. Copilul nu știe să spună, de exemplu, că îl ustură când urinează.

Niciodată, însă, spune medicul, antibioticele nu trebuie administrate „după ureche”. Se întâmplă din ce în ce mai puțin însă, recunoaște ea, părinții sunt mai informați și știu că nu este o soluție administrarea antibioticului la primul puseu de febră. Nu toți însă, iar aici vorbim de educația medicală pe care orice doctor o face în cabinet. „Suntem printre țările din Europa cu cea mai mare rezistență la antibiotice”, spune medicul, iar acest lucru este o consecință a excesului utilizării acestora. „Corect este să așteptăm să avem confirmarea că este vorba de o infecție bacteriană pentru a recomanda antibiotic”, spune ea.
Când vorbim de alte erori pe care le fac părinții când copilașul are viroză, care ar putea fi prevenite prin educație medicală, Dr. Adriana Grigore spune că nu se respectă niște principii de bază. Unul dintre ele ar fi hidratarea copilului, altul ar fi curățarea secrețiilor din năsuc.
Este foarte important și mediul de viață. O alimentaţie sănătoasă, aerul curat, igiena, toate acestea sunt factori de prevenție care reduc riscul ca micuțul să se îmbolnăvească.
Părinții ar trebui să iasă cât mai mult cu copiii la plimbare în aer liber. Dr. Adriana Grigore a remarcat cu bucurie că din ce în ce mai puțini părinți își înfofolesc în exces copiii. „Am surprize plăcute în acest sens. S-au mai schimbat lucrurile”.
În termeni de prevenție, medicul recomandă ferm imunizarea activă cu vaccinuri. În general, spune ea, nu înscrie copii care nu se vaccinează. „Înseamnă că nu există parteneriat. Eu nu am ce să spun pentru că ei nu mă pot auzi. Care e rolul meu în relația asta?”, spune Dr. Adriana Grigore. „Cea mai mare prevenție o constituie vaccinarea în bolile copilăriei”, spune medicul. Le povestește uneori cum mortalitatea infantilă era foarte mare în trecut, dând chiar exemplul bunicii ei, din ai cărei opt copii au trăit doar cinci. „Generațiile tinere uită aceste lucruri”, zice ea.

Cum luptăm cu informațiile pseudo-științifice care ne inundă? Cu cei care susțin teorii care nu se probează din punct de vedere medical? „Cred că educația medicală ar trebui să înceapă din școală, chiar de la vârste fragede. Ar trebui să se predea gândire critică, logică, pentru că, de cele mai multe ori, am senzația că trăim într-un spațiu în care logica nu există”.
„Ar trebui să avem protocoale clare și reguli pe care să le respectăm cu toții. Eu cred că și legea vaccinării ar trebui să existe și să fie obligatorie vaccinarea. E vorba de o politică medicală până la urmă”, spune ea.
Încearcă să le explice tuturor că există o responsabilitate colectivă: chiar dacă fiica sau fiul lor va fi bine, are imunitate bună, îi poate expune riscului pe ceilalți din colectivitate. Dacă un copil care are o tară imunologică sau unul care nu a răspuns la vaccinare se joacă cu copilul nevaccinat și ia boala, cine e de vină?
În cabinetul medicului Adriana Grigore, este un iepuraș cu bomboane pentru copii. „Toți știu că, dacă deschid gurița, acceptă termometrul sau mă lasă să mă uit în urechi, primesc bomboane”. De asemenea, primesc și diplome de copii cuminți și curajoși. Sunt fapte mici pentru copilași, care îi fac să nu le fie teamă când merg la medic și să vină cu plăcere acolo.