Fundația Principesa Margareta a României HARTMANN

Fapte mici pentru bătrânii noștri

Acum, în mijlocul pandemiei COVID-19, faptele mici pentru bătrânii noștri construiesc o barieră de protecţie între ei și boală. Ei sunt cei mai vulnerabili în această perioadă și de aceea au cea mai mare nevoie de ajutor, din partea întregii comunități. 

Uriașa provocare a acestei perioade este ajutorarea de la distanță. Bătrânii noștri au nevoie de cumpărături, de medicamente, de tratament medical, de sprijin emoțional. Cum facem ca toate aceste nevoi să le fie îndeplinite? Cum facem ca ei să fie bine acasă, fără ca noi să fim fizic lângă ei?

Copiii și rudele multor vârstnici se zbat deja să găsească soluțiii la aceste probleme cu care nu s-au mai întâlnit niciodată. Apelurile video din fiecare zi redefinesc apropierea și căldura familiei. Comenzile prin curier redefinesc aprovizionarea cu cele necesare. În acest fel cu totul nou, familiile se re-apropie și își redefinesc forța.

 Dar, pe lângă acești bătrâni care își au familia aproape de la distanță, sunt zeci de mii de bătrâni care sunt cu adevărat singuri. Mulți sunt deja bolnavi, cu puterile diminuate de afecțiuni vechi. Alții sunt imobilizați la pat. În cazul lor, fiecare faptă mică a fiecăruia dintre noi poate face o diferenţă majoră.

Cu gândul la acești bătrâni, HARTMANN începe o nouă serie de fapte mici, menite să construiască și să inspire un bine mai mare. În parteneriat cu Fundația Regală Margareta a României, HARTMANN donează un pachet de 9.000 produse menite să vină în ajutorul vârstnicilor singuri și foarte bolnavi, incluzând scutece pentru incontinență, aleze absorbante şi pansamente pentru răni. Aceste produse au ajuns la cei care au cea mai mare nevoie de ele: Asociația Filantropia Ortodoxă (Războieni Cetate și Reghin), Asociația Bunul Samaritean din Nicorești (jud Galați) şi Centrul de Recuperare și Reabilitare pentru Persoane cu Handicap din Dumbăveni. În plus, o parte din produsele HARTMANN vor fi distribuite, prin intermediul Asociației Niciodată Singur, către bătrânii singuri din București, Brăila, Pitești și Ploiești.

 Cu o tradiție și expertiză vastă a proiectelor sociale dedicate vârstnicilor, Fundația Regală Margareta a României a pus împreună eforturile mai multor ONG-uri prin proiectul Fondul pentru Vârstnici Astfel, produsele din donația HARTMANN au ajuns la beneficiari prin intermediul acestor rețele de ajutorare.

Împreună îi putem ajuta. Contribuțiile pot fi realizate prin SMS la 8844 cu textul SINGUR pentru a dona 2 Eur lunar, prin sponsorizări în contul RO77BACX0000000129312250 sau donații în produse și servicii de la companii, cât și prin alte tipuri de finanțări. Ajută și tu, orice gest, oricât de mic, contează!

Dar toate aceste eforturi nu sunt de ajuns. Sunt multe orașe și sate unde bătrânii noștri au acces limitat la bunuri, servicii și medicamente. Pentru acești oameni, fiecare mână de ajutor și fiecare faptă mică are un răsunet major.

 Ce mai poți face chiar tu pentru vârstnici? Din discuțiile noastre cu membrii și voluntarii Fundației Regale Margareta a României, am aflat că principala problemă a vârstnicilor este legată acum de aprovizionare. Fă cumpărăturile unui vecin, ajută-i pe cei în vârstă din familie cu plata facturilor online! Află care sunt produsele de care au nevoie, achiziționează-le și, pentru a nu îi expune, lasă-le la ușă.

Mai departe de aprovizionare, pentru a combate depresia și singurătatea, este bine să vorbim cât mai mult cu bătrânii noștri. Chiar și vârstnicii care au copii, nepoți, rude apropiate, se confruntă acum cu izolarea și, chiar dacă nu îi putem vizita, pentru a nu risca expunerea la virus, este foarte important să ne simtă alături.

 Este important să identificăm cazurile de vârstnici fără sprijin din jurul nostru și să îi ajutăm cum putem. Atunci când nu știm cum sau nu avem resursele necesare, îi putem îndruma către Telefonul Vârstnicului. La numărul de telefon 0800 460 001, persoanele vârstnice primesc sfaturi și sunt îndrumate de către operatorii specializați în asistență socială ai Fundației Regale Margareta a României. 

Prin fapte mici, construim binele cu adevărat mare. Acum, mai mult ca oricând, e nevoie de noi toți pentru a fi solidari cu cei mai vulnerabili, pentru a fi responsabili și a minimiza, fiecare dintre noi, atât cât se poate, efectele pandemiei.

Postează un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi publicată. Câmpurile marcate cu steluță sunt obligatorii.

*

*