Fundația Principesa Margareta a României

Fondul pentru Vârstnici răspunde nevoilor urgente ale celor care nu mai au pe nimeni

Din fericire, vedem multe inițiative menite să îi ajute pe cei mai vulnerabili în această perioadă – vârstnicii. Nevoia este însă și ea foarte mare. Izolarea înseamnă singurătate și lipsa accesului la servicii pentru vârstnici. 

Ne-am bucurat să aflăm că Fundația Regală Margareta a României lansează Fondul pentru Vârstnici, un fond de urgență creat pentru a deservi nevoile actuale ale vârstnicilor din România și gestionarea izolării sociale determinată de coronavirus.

Mai exact, Fundația pune la un loc resursele, inițiativele și nevoile, pentru a putea ajuta cât mai mulți vârstnici din toată țara, prin intermediul organizațiilor sau inițiativelor civice locale. Diverse proiecte sociale, ONG-uri și inițiative care sprijină pe perioada crizei vârstnicii aflați în situații de vulnerabilitate vor putea fi susținute prin Fondul Special pentru Bătrâni. Echipa Fundației Regale Margareta a României coagulează aceste eforturi pentru a răspunde unui număr cât mai mare de oameni în vârstă aflați azi în dificultate.

Pentru a susține Fondul Special pentru Bătrâni, Fundația face apel la donatori. La noi toți. Fondul Special pentru Bătrâni colectează diverse tipuri de contribuții de la donatori, companii și alți finanțatori care vor să se alăture în solidaritate vârstnicilor singuri. Contribuțiile pot fi realizate prin SMS la 8844 cu textul SINGUR pentru a dona 2 Eur lunar, prin sponsorizări în contul RO77BACX0000000129312250 sau donații în produse și servicii de la companii, cât și prin alte tipuri de finanțări.

De ce este necesară crearea urgentă a unei rețele de furnizori sociali și a unor servicii de suport pentru vârstnici? 

Sunt 3,7 milioane de vârstnici în România care trebuie să stea acasă în această perioadă. Este singurul mod în care se pot proteja, fiind cea mai expusă categorie în contextul pandemiei. Totuși, o parte dintre ei nu pot face asta sau se confruntă cu probleme grave.

Izolarea socială reprezintă cea mai eficientă măsură de prevenție, oficial recomandată de autorități și specialiști, dar este imposibil de respectat pentru vârstnicii care nu mai au pe nimeni. Ei sunt nevoiți să iasă din casă pentru a-și procura alimente, medicamente și bunuri de strictă necesitate, iar unii sunt pur și simplu nedeplasabili, ori suferă depresii în singurătate. 

Printre nevoile deja identificate în rândul vârstnicilor afectați de criza coronavirusului se numără realizarea cumpărăturilor de strictă necesitate, sprijinul emoțional și consilierea psihologică, produse igienico-sanitare, sprijinul material, diverse servicii la domiciliu.

Sunt inițiative civice prin care oamenii fac cumpărături pentru vârstnici sau le rezolvă mici probleme. Sunt ONG-uri în țară care oferă servicii la domiciliu. E o nevoie uriașă de informație pentru vârstnici, în condițiile în care lucrurile se schimbă rapid (de exemplu, la ce spital pot merge dacă au o problemă? Mai pot merge la medicul de familie? Cum își iau rețetele?) și sunt organizații care pot răspunde la întrebări și pot oferi îndrumare. 

Era nevoie de o rețea care să grupeze toate aceste inițiative și care să răspundă rapid nevoilor identificate, la nivel național. Astfel s-a născut, la inițiativa Fundației Regale Margareta a României, Fondul Special pentru Bătrâni. 

Ne-am alăturat și noi, HARTMANN România, printr-o donație de produse destinate celor mai fragili dintre noi – scutece pentru adulți, aleze și pansamente. Vă încurajăm să o faceți și voi, individual, prin compania pe care o reprezentanți sau în cadrul unei inițiative civice.  

Fundația este una dintre puținele organizații non-guvernamentale care derulează programe sociale dedicate vârstnicilor, cu sprijinul voluntarilor, într-o abordare intergenerațională. Încă din anul 1993, Fundația a venit în sprijinul vârstnicilor din România prin programe menite să combată izolarea și singurătatea și să ajute la creșterea calității vieții acestora, precum Fondul Special pentru Bătrâni, Seniorii Noștri, Clubul Seniorilor, Niciodată Singur, Campania Flori pentru Suflet, Telefonul Vârstnicului, Centrele Generații. Astfel, peste 180.000 de persoane vârstnice au primit sprijin din partea Fundației de-a lungul timpului.

Postează un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi publicată. Câmpurile marcate cu steluță sunt obligatorii.

*

*