Fundația Principesa Margareta a României Măsurarea tensiunii arteriale

Despre problemele vârstnicilor, cu Ioana Petrea, director de Comunicare și Fundraising al Fundației Principesa Margareta a României

De 28 de ani, Fundația Principesa Margareta a României se uită cu dragoste, admirație și empatie la vârstnicii din țară și îi ajută prin programe create pentru nevoile lor. Nu vorbim doar de nevoile materiale ci, mai ales, de cele emoționale. Unul dintre doi vârstnici din România este afectat de singurătate, spune un studiu național, primul de altfel, realizat de Fundația Principesa Margareta a României împreună cu GFK, în 2015. Lucrând de atâta timp cu vârstnicii, Fundația a descoperit care sunt lucrurile care contează pentru ei și de ce nevoile emoționale sunt uneori mai acute decât cele materiale.Pe primele locuri în tristul clasament al nevoilor sunt lipsurile materiale, problemele de sănătate, dependența de ceilalți, dar și lipsa unui interlocutor și singurătatea. Chiar acum, derulează campania de SMS „Fericiți la adânci bătrâneți”, unde vă invităm să donați pentru a-i susține pe bătrânii singuri, trimițând cuvântul SINGUR prin mesaj la 8844, pentru o donație lunară de 2 euro. Este exact felul în care faptele mici construiesc binele cu adevărat mare.

„Suntem printre puținele organizații din România care se ocupă de problema vârstnicilor de atât de mult timp și cu o experiență atât de vastă. Demersul nostru e unul consistent și constant, făcut cu foarte mult suflet”, spune Ioana Petrea, directorul de fundraising și comunicare al Fundației Principesa Margareta a României. Fundația s-a înființat acum 28 de ani de către Regele Mihai al României, împreună cu fiica sa, Principesa Margareta. Încă de la început, persoanele vârstnice au fost în atenția și în sufletul fundației.

Ioana Petrea ne povestește despre câteva dintre lucrurile pe care fundația le-a făcut de-a lungul timpului pentru vârstnici. Ascultând-o, nu putem decât să ne imaginăm cât de mult înseamnă faptele aparent mici, dar pline de semnificație, cum ar fi a primi o floare sau o conversatie telefonică, pentru un bătrân singur.

Au avut inițial programe de ajutor, cum ar fi „Fondul special pentru bătrâni” sau rețeaua „Pentru seniorii noștri”.

Din 2008, fundația a demarat programul „Niciodată singur, voluntari aproape de vârstnici”. Au învățat să îl implementeze de la o organizație franceză, care derulează astfel de programe în cel puțin zece țări din lume. Bătrânețea este grea oriunde iar singurătatea este apăsătoare. „Era un program de matching între vârstnicii singuri, care nu mai aveau un cerc social sau rude, și voluntari la domiciliu sau în cămine. S-au creat prietenii frumoase pe termen lung care porneau de la o întâlnire inițială și continuau cu vizite sau plimbări săptămânale”, explică Ioana Petrea.  Programul i-a învățat cât de mare e nevoia vârstnicilor de a avea un companion așa o asociație independentă, din 2015, care chiar așa se numește – „Niciodată singur, prietenii vârstnicilor”, sub coordonarea voluntarilor. „Am lansat-o ca pe o asociație de sine stătătoare, pentru ca programul să se dezvolte și să capete independență și forță. Voluntarii sunt cei care constituie consiliul director.”, spune Ioana cu mândrie și bucurie.

În 2007, fundația a înființat primul centru Generații în sectorul 6 din București, care constituie în momentul de față un model și oferă training pentru centrele din țară care vor să adopte metoda intergenerațională. Fundația Principesa Margareta a României oferă sprijin material și know how centrelor de zi pentru copii care vor să devină centre de tip Generații, adică să atragă în echipa lor voluntari vârstnici, care să lucreze cu copiii. Puteți afla mai multe despre centrul Generații din interviul cu Anca Godini, coordonatoarea programului, dar și din emoționanta discuție cu doamna Ioana, o femeie minunată, de 78 de ani, care de opt ani ajută copiii.

„În 2015, am lansat Telefonul Vârstnicului, prima linie națională gratuită dedicată vârstnicilor din România.”, ne spune Ioana Petrea. Este o linie telefonică la care vârstnicii pot suna pentru a cere un sfat, a afla o informație sau pur și simplu a vorbi cu cineva. Mai multe puteți afla chiar de la Oana Budiș, cea care coordonează proiectul dar și de la doamna Sanda, una dintre beneficiare, o doamnă plină de energie, povești fascinante, care se luptă cu singurătatea.

Un proiect care arată puterea faptelor mici și a gesturilor simple este și „Flori pentru suflet”. „Este o campanie națională demarată în 2012, prin care oferim o floare și un gând bun vârstnicilor din România.”, spune Ioana Petrea emoționată. Campania se desfășoară în spații publice, în parcuri, la oficiile poștale, în cafenele, restaurante, în cabinetele medicilor fe familie, chiar la casieriile furnizorilor de utilități. „Anul trecut, am avut peste 6000 de flori și felicitări, pe care le-am împărțit vârstnicilor, alături de Asociația Niciodată Singur.” Se întâmplă pe 1 octombrie, de Ziua Internațională a Vârstnicului, sărbătoare de care, în 2012 când au inițiat campania, nici nu se știa în România. „Am trimis inclusiv felicitări personalizate vârstnicilor beneficiari ai programelor noastre, semnate de Principesa Sale Margareta, un gest cu un mare impact emoțional”, povestește Ioana.

Pentru că problema vârstnicilor este una cu multiple implicații, este nevoie ca, din când în când, lucrurile să se așeze în același loc pentru a avea o privire de ansamblu. Conferința „Bune practici pentru o bătrânețe frumoasă”, organizată de Fundația Principesa Margareta a României pentru prima oară anul trecut și din nou, anul acesta, a stârnit un mare interes. S-au întâlnit specialiștii în domeniu, s-au prezentat cele mai noi soluții din țară care au fost diseminate către organizații sau instituții publice care se ocupă de problema vârstnicilor. „În felul acesta, specialiști din toată țara au putut afla de soluții inovatoare, le-au discutat, au stabilit legături, s-au gândit din mai multe perspective și au dus toate aceste lucruri utile și minunate înapoi în comunitățile lor”, spune Ioana Petrea.

Sunt multe proiecte de suflet care le aduc alinare vârstnicilor. Ioana ne povestește despre parteneriatul cu un lanț de restaurante, care facilitează donațiile și invită clienții la generozitate. Astfel, pentru că oamenii pot cumpăra un meniu în așteptare pentru un bătrân, Fundația Principesa Margareta poate organiza mese pentru beneficiarii săi. „Le oferim prilej de socializare vârstnicilor care sunt afectați fie de singurătatea, fie de sărăcie”. Ioana își amintește cu emoție de mesele de Crăciun, ocazii festive de o importanță copleșitoare pentru vârstnicii singuri. „Sunt oameni care nu au cu cine să își petreacă sărbătorile”, spune ea cu tristețe.  „Dacă nu sunt deplasabili, fie vin voluntarii să îi ia de acasă, fie le ducem masa la pachet.” O campanie asemănătoare de donații este și cu un teatru-cafenea – periodic, o sută de bătrâni vin la teatru, primesc o masă și se bucură de artă și de prezența altor oameni.

Pentru ei, astfel de lucruri mici sunt vitale. Îi scot din casă, îi scot din singurătatea, îi scot din tristețe. Își pierd partenerii, își pierd prietenii de-o viață, îi pierd rudele, își pierd vecinii, își peird uneori și copiii. Rămân cu amintirile, cu singurătatea și cu greutățile.

De pildă, ne spune Ioana Petrea, vârstnicii care solicită un voluntar la domiciliu știu că e vorba doar despre socializare și un mic ajutor practic. „Mulți sunt intelectuali, oameni de foarte bună calitate. Plătesc pe cineva pentru îngrijire și curățenie, dar au nevoie de un prieten pentru a schimba opinii, pentru socializare. Sunt oameni care au avut servicii și roluri sociale active și importante. Lor le lipsește mult o discuție cu adevărat interesantă cu cineva. „. De un suflet lângă ei cu care să vorbească, de conversație de calitate, de contact emoțional.  Iar mulți dintre beneficiarii programului Niciodată Singur. Prietenii Vârstnicilor au vârste venerabile, între 80 și 100 de ani. În programul de voluntariat la domiciliu, voluntarul are obligația prin contract să-l viziteze cel puțin o dată pe săptămână, să îl ajute la cumpărături sau să meargă cu el la medic, la farmacie, unde are nevoie.

Din studiile dar și din experiența lor îndelungată de lucru direct cu vârstnicii, au văzut că singurătatea este mai pregnantă în cazul celor din mediul urban. Singurătatea în mediul rural este mai puțin accentuată. Cele mai afectate sunt femeile. „Ele sunt oricum mai sociabile din fire”, spune Ioana. Bărbații care au participat la interviul în profunzime și la cercetarea aceasta nu recunosc că se simt singuri. „Le e e rușine să spună. „, zice ea. Pentru domnii de modă veche, a-ți arăta vulnerabilitățile e o dovadă de slăbiciune de caracter.

Sunt 3,6 milioane de persoane care au peste 65 de ani în România. Suntem pe locul 2 în Europa la ritmul îmbătrânirii populației. Natalitatea este scăzută și speranța de viață crește. Ce înseamnă toate acestea?

„Din ce în ce mai mult, statul român va trebui să implmenteze o strategie națională pe probleme de vărstnici, având în vedere ritmul îmbătrânirii populației. In România nu avem soluții adaptate pentru îmbătrânrea demografică. Sunt două direcții. Una e pe partea de îngrijire a persoanelor vârstnice vulnerabile, care au probleme de mobilitate, care au nevoie de asistență la domiciliu. La noi, nu există locuri suficiente în cămine.

Apoi, ar trebui să existe și soluții pentru îmbătrânirea activă. Să creeze facilități, oportunități pentru ca aceasta categorie, care procentual va fi din ce în ce mai numeroasă, să poată să se exprime, să aducă valoare. De la legislația muncii, unde ar trebui să existe soluții din partea companiilor și statului pentru part time, până la centre de socializare pentru seniori.”, explică Ioana Petrea.

Cum vede Ioana Petrea viitorul? „Ne dorim foarte mult să încurajăm voluntariatul al vârsta a treia. Seniorii să își valorifice cât mai eficient și la o vârsta cât mai înaintată experiența de viață, competențele profesionale pentru cei din jur. Expertiza noastră aici este.”, spune ea. Într-adevăr, Fundația Principesa Margareta face eforturi pentru a-i implica pe vârstnici în activități de voluntariat, pentru a le da un scop, pentru a-i face să se simtă utili și pentru a-i face să aibă o bătrânețe frumoasă, activă, alături de alții. Comunitate și conexiune, ajutor reciproc, implicare, sunt doar câteva dintre lucrurile care, cu înțelepciune, traversează proiectele lor.

„Voluntarii seniori sunt cei mai serioși și implicați voluntari. Dacă au spus că vin de trei ori pe săptămână la centru, viața lor se desfășoară în jurul acestui program. „, îi laudă Ioana pe bătrânii ei dragi. Poate vă întrebați dacă sunt reticenți la a face voluntariat. Și noi ne-am întrebat.  „În Galați sunt patru centre sociale care au adoptat metoda Generat[ii . Inițial coordonatorii centrelor erau reticenți. Nu se așteptau să găsescă persoane interesate și își făceau probleme pentru acest tip de interacțiune. Rezultatele au fost spectaculoase. Într-un an, 120 de vârstnici din Galați au devenit voluntari. Sunt persoane la peste 80 de ani, foști profesori, cărora le lipsește foarte mult interacțiunea cu copiii. Ei fac lucrul acesta din vocație și din dorința lor de a fi utili. Sunt oameni care au copiii plecați în străinătate sau nu au avut niciodată copii. Își recâștigă în felul acesta și rolul social, iar centrele câștigă o importantă resursă în sprijinul copiilo „, răspunde Ioana Petrea.

Cât de mult contează pentru vârstnici că fundația este a Familiei Regale? Pentru unii dintre ei, foarte mult. „De fiecare dată când se ivește ocazia să o întâlnească pe Majestatea Sa Margareta sau pe un alt membru al Familiei Regale, sunt foarte fericiți. Cei care au peste 80, 90 ani sunt de obicei regaliști”, povestește Ioana.

„Cu ocazia Zilei Internaționale a Persoanelor Vârstnice  am sărbătorit în diverse moduri. în 2014, o parte dintre vârstnicii noștri au fost invitați la Palatul Elisabeta. Noi ne onorăm foarte mult seniorii voluntari. Vrem să știe că sunt niște modele și că le suntem recunoscători, că aplaudăm activitatea lor și că îi iubim”.

Pentru inimoșii voluntari vârstnici ai Fundației Principesa Margareta a României facem și noi, HARTMANN, fapte mici în luna octombrie, dăruindu-le tensiometre performante pentru a fi sănătoși și activi, mulțumindu-le în același timp că sunt un model de implicare și înțelepciune.

 

Un comentariu la postul “Despre problemele vârstnicilor, cu Ioana Petrea, director de Comunicare și Fundraising al Fundației Principesa Margareta a României”

  1. Buna ziua,sint din Botosani,as avea o rugaminte,o am pe mama bolnava ,Dementa senila,si nu poate merge bine,as avea nevoie de un carut sa pot sa o mai scot din casa,are 82 ani,cu pensia ei nu ajunge,si pastile si pempersi si ce mai trebuie,(640 lei pensia).Va multumesc.

Postează un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi publicată. Câmpurile marcate cu steluță sunt obligatorii.

*

*