HARTMANN – o istorie de 200 de ani

 

Descoperă povestea noastră de 200 de ani!

Cu 200 de ani în urmă, în 1818, se năștea în Germania compania HARTMANN, acum cu peste 10.700 de angajați în 35 de țări, care regândesc în mod constant asistența medicală și caută noi modalități de a îmbunătăți tratamentele, rezultatele și experiențele medicale. În prezent, HARTMANN este cel mai vechi producător german de materiale de pansare și compania care a introdus primul pansament antiseptic, un moment crucial, care a schimbat istoria medicinei. 

De 200 de ani, inovăm cu pasiune în domeniul medical, oferind soluții avansate pentru tratamentul rănilor, aparatură pentru diagnostic la domiciliu, produse pentru incontinență sau prevenirea riscurilor în sala de operații. Succesul HARTMANN stă în parteneriate puternice, în pasiune, profesionalism și în angajamentul ferm de a oferi profesioniștilor din domeniul sănătății și pacienților soluții simple și performante, care fac diferența.  

 

1818

 

Ludwig von Hartmann conducea, încă din 1779, fabrica de textile din Heidenheim. Sub conducerea sa, a fost achiziționată o instalație de albire și, în 1812, s-a construit una dintre primele mori mecanice de bumbac din Germania.

Istoria HARTMANN începe însă propriu zis  în 1818, când Ludwig von Hartmann preia fabrica și devine unul dintre cei mai mari producători de textile din Germania. Astfel, ia naștere compania Ludwig Hartmann care, la început, producea bonete, ciorapi și batiste. Ludwig von Hartmann era deja considerat unul dintre cei mai importanți pionieri industriali din Regatul Württemberg.

1843

Ludwig von Hartmann le predă uzina de albire și moara de filare celor trei fii ai săi, Carl, Eduard și Paul Sr., cu condiția ca “cele două entități să rămână împreună și să nu fie separate”. Compania își schimbă numele în “Fii lui Ludwig Hartmann”. Carl preia responsabilitatea uzinei de albire, Eduard se ocupă de moara de filare iar Paul conduce fabrica de bumbac. Compania ajunge în scurt timp profitabilă.

1862

Cu 20 de ani înainte ca acestea să fie introduse de guvernul german, HARTMANN crează primele asigurări de sănătate pentru angajați. Astfel, în caz de boală, compania plătește atât serviciile medicale, cât și medicamentele.

1874

Paul Hartmann Sr. revoluționează lumea medicală prin inventarea primului pansament antiseptic din lume. Rebel pentru o cauză, Paul s-a împotrivit dorinței tatălui său de a rămâne în afacere împreună cu frații săi. În schimb, și-a folosit experiența și cunoștințele pentru a crea propria afacere, ”Paul Hartmann Bleaching, Dyeing and Dressing Company”. A colaborat cu cei mai buni în domeniul medical și a creat o companie care producea material pentru pansamente și care avea să schimbe pentru totdeauna tratamentul rănilor.

Împreună cu Sir Joseph Lister, un chirurg englez de renume, și cu profesorul Victor von Bruns, găsesc soluția pentru a introduce la scară largă primul pansament antiseptic din lume.

După mai multe experimente, chirurgul Sir Joseph Lister a descoperit că acidul carbolic era un agent de dezinfecție eficient. El a început să înmoaie pansamentele în acid carbolic, creând astfel primul pansament antiseptic din lume. Invenția lui a fost întâmpinată la început cu scepticism, dar Paul Hartmann Sr. i-a recunoscut geniul. Împreună, au dezvoltat tifonul fenolic rentabil din punct de vedere al costurilor, care mai târziu a fost descris ca fiind ”cea mai mare schimbare din istoria chirurgiei”.

Profesorul Victor von Bruns a descoperit o modalitate de a scoate grăsimea din bumbac, permițând materialului să absoarbă o cantitate mult mai mare de lichid. Această invenție a marcat un punct de referință crucial în istoria îngrijirii plăgilor și a deschis calea către bumbacul absorbant și producția pansamentelor din lână de bumbac, de către Paul Hartmann, în anul 1873.

1882

Se deschide primul punct de producție în afara Germaniei, în Pavia, Italia. Urmează în anii ce vin Paris, Londra, New York, Praga, Roma, Sevilla și Innsbruck.

1883

Apare primul logo al companiei, care devine marcă înregistrată. Adaptează imaginea Crucii Roșii, prin introducerea lui Asclepios, zeul medicinei.

1912

HARTMANN devine în întregime o companie de familie, cu întreg consiliul de conducere format din membri ai familiei.

1918-1945

În urma celor două războaie mondiale, compania își pierde toate punctele de producție din afara Germaniei.

1919

HARTMANN începe producția de plasturi și unguente, punând bazele direcției de tratament al rănilor pentru consumatori.

1920

HARTMANN introduce “farmacia de buzunar”, cu toate cele necesare pentru drumeții și antrenamente. Astfel, devine în scurt timp echipament standard pentru aventurieri și atleți.

1950

HARTMANN începe producția de echipamente pentru îngrijire personală, în special cea de temometre cu mercur.

1966

HARTMANN introduce bandajele cu terapie prin compresie, în tratamentul rănilor cronice.

1972

HARTMANN se extinde în Franța, prima expansiune de acest fel din ultimii 30 de ani.

1974

Managementul Incontinenței și Prevenirea Riscurilor devin direcții importante ale companiei HARTMANN.

1990

Pe măsură ce metodele de monitorizare a tensiunii deveniseră tot mai avansate, HARTMANN lansează primele tensiometre automate pentru braț. Tot atunci, pe piața din Germania intră termometrele digitale. 

2000-2009

HARTMANN preia companii importante, precum Karl Otto Braun (textile medicale), Kneipp (produse pentru igienă și frumusețe), BODE (prevenția infecțiilor) sau Sanimed (asistență medicală în ambulatoriu).

2014

Se deschide la Heidenheim Centrul Medical HARTMANN pentru Inovație.

2017

HARTMANN preia brandul de produse pentru incontinență Lindor, devenind astfel unul dintre cei mai importanți jucători pe acest segment din Spania și Portugalia.

2018

HARTMANN aniversează 200 de ani.

Donații

Venim în sprijinul oamenilor cu dizabilități locomotorii, cu ajutorul Asociației Motivation, printr-o donație de pansamente și alte produse HARTMANN indispensabile îngrijirii rănilor cronice, precum și printr-un program de consiliere medicală pentru îngrijirea și prevenirea escarelor.


AFLĂ MAI MULTE

Parteneri

Împreună cu partenerii noștri, facem un pas înainte pentru sănătate și îi ajutăm pe cei care se află în situații vulnerabile. Tu ce faci? Află mai multe despre ei și vezi cum poți ajuta.