Blog HARTMANN

Ladislau Hajos, CEO HARTMANN – Apreciez valorile sănătoase

În HARTMANN, Ladislau Hajos a găsit exact valorile în care crede dintotdeauna: seriozitate, constanță, construcție, transparență, creștere sănătoasă.

Când a fost numit Chief Executive Officer, la începutul lui 2018, a aflat că venirea lui coincide cu aniversarea Hartmann 200 ani. A fost convins că nu e o întâmplare, ci un semn bun. Și a dus lucrurile mai departe: a deschis drumul implicării sociale pentru HARTMANN România, prin campania 200 de fapte mici”.

 De ce vorbim de fapte mici? Când, în jurul nostru, există o obsesie a faptelor mărețe?

Pentru că fiecare faptă mare e alcătuită din zeci, sute, mii de fapte mici.

Eu am crezut totdeauna în lucrul în echipă. Mă gândesc acum la modul cum funcționează o echipă: fiecare om creează ceva mai mic decât întregul. Dar, când punem împreună toate aceste “fapte mici”, rezultatul e cu adevărat mare.

Când vine vorba de implicare socială, de lucrul în echipă pentru binele nostru al tuturor, aș zice că principiul faptelor mici e cu atât mai adevărat. Binele mic, făcut sistematic, aduce un rezultat mai frumos și mai palpabil decât un efort punctual, oricât de mare, care nu e reluat, care nu e dus mai departe.

 

Cum vezi campania “200 de fapte mici”, pe care o demarăm acum?

Se potrivește perfect cu valorile noastre. Ne inspiră. Și, mai mult decât atât, trezește în noi reacții și emoții care poate ajunseseră să fie latente, uitate, nebăgate în seamă în munca de zi cu zi.

Sunt faptele mici cele care contează enorm – și asta ne schimbă chiar percepția lucrurilor pe care le facem noi înșine. Ne dăm seama, privind bucuria și emoția beneficiarilor noștri, cât de mult contează faptele mici chiar în interacțiunea noastră din companie. Iar asta e minunat.

Și în plan personal? Cum te raportezi la faptele mici?

Cumva, pe plan personal, am mers pe aceeași direcție fără să îmi dau seama. Poate de aceea HARTMANN s-a potrivit foarte bine valorilor mele. Prefer să ajut pe termen lung. De pildă, avem o familie pe care o ajutăm de foarte mult timp, cu jucării, cu lucruri pentru copii, cu hrană. E vorba de constanță, de construcție, de a te implica cumva să scoți persoana, familia respectivă din zona de sărăcie, de a da cumva o șansă de a merge mai departe: să-i crești nivelul de educație, poate să-i ridici puțin nivelul de trai, nu să-i dai zece lei și apoi să nu mai știi niciodată de el.

Constanța asta îmi vine, cred, din familie. Am avut norocul să fac parte dintr-o familie închegată, să zic așa, în care am relaționat cu cei dragi foarte mult. Părinții mei au fost colegi de liceu, au 73 de ani, bunicii la fel, am fost într-o familie fericită, am o groază de amintiri frumoase, fiind tot timpul înconjurat de cei dragi. Am relații foarte bune cu partenerii, cu clienții, relații care sunt de zeci de ani, prietenii mei sunt în continuare colegii cu care am făcut liceul, am o anumită constanță în relaționarea cu oamenii. Îmi fac prieteni noi cu mare grijă, după ce îi cunosc bine. Apreciez la oameni valorile sănătoase.

Profesional te-ai ghidat după aceleași valori, chiar dinainte să ajungi la HARTMANN?

Da. Am făcut, iată, Facultatea de Construcții la Timișoara. În timpul facultății, m-am angajat ca mecanic de întreținere la Mediplus Sensiblu. Am fost promovat, m-am ocupat de livrări și tot așa, pas cu pas, am ajuns Country Manager pe divizia Boots. După 10 ani de Mediplus, am fost doi ani la Ozone, o fostă companie a celor care dețineau și Mediplus, pe care am reușit s-o revitalizez în doi ani. Apoi am plecat la Bayer, unde am stat nouă ani. Eram head of sales pe România, Bulgaria și Moldova.

Cu alte cuvinte, cred că mi-am construit cariera temeinic, pas cu pas.

Care au fost lucrurile care te-au făcut să vii la HARTMANN?

Istoria HARTMANN este una construită cu responsabilitate și consecvență, prin pași mici deseori, prin pași uriași câteodată.

Am apreciat mult faptul că e o companie serioasă, cu tradiție, care rezistă în timp, care investește în oameni. HARTMANN are 200 de ani, e o altfel de corporație, unde valorile contează enorm. Contează spiritul de echipă. M-au atras foarte mult tradiția companiei, produsele revoluționare, calitatea lor de excepție, felul temeinic în care se fac lucrurile. Pentru mine contează foarte, foarte mult și factorul uman.

E o companie care abordează lucrurile pe termen lung: iată, acum face 200 de ani. Nu merge în salturi, nu face compromisuri care ar putea avea consecințe pe termen lung, ci construiește durabil. Construiește pentru mai multe vieți.

Care e stilul tău de lucru și de leadership?

Sunt foarte comunicativ, cred că asta rezolvă multe lucruri într-o organizație. Implic oamenii din echipă în strategia companiei pe termen lung, îi încurajez să își spună părerea. Oamenii lucrează împreună, am definit împreună sarcini clare, sunt și obiective de grup, lucrurile s-au aliniat foarte frumos. Acesta e secretul eficienței: să creezi un cadru coerent, să stabilești o direcție clară, să inspiri oamenii să dea tot ce au mai bun.

Cum vezi viitorul? Cum vezi următorii 200 ani de HARTMANN România?

200 ani trec într-o clipă (zâmbește).

Vrem să creștem echipe.

Intern, ne dorim să încurajăm dezvoltarea oamenilor, să-i creștem și să-i ajutăm să-și atingă potențialul. Construim programe personalizate, programe care dezvoltă talentele fiecăruia. Creăm un mediu cald, prietenos, în care spiritul de echipă se naște de la sine.

Extern: ne dorim să facem echipă cu partenerii noștri. Totdeauna ne punem în poziția celor cu care facem afaceri și încercăm să găsim acea soluție în care toată lumea are de câștigat. Dincolo de cifre, dincolo de afacerile în sine, credem în relațiile calde între oameni.

Nu în ultimul rând, ne dorim să facem echipă acum cu întreaga societate românească. Prin donațiile din campania “200 de fapte mici” încercăm să ajutăm, pas cu pas, câte puțin, grupurile defavorizate. E un demers pe care îl tratăm temeinic și pe termen lung. E un demers prin care vrem să fim realiști, dar vrem și să inspirăm oamenii.

Suntem realiști: e mult mai ușor să faci o faptă mică, care nu schimbă lumea neapărat, dar chiar face diferența.

Și vrem să inspirăm: dacă toți facem lucruri mici, în puterea și la îndemâna noastră, putem să schimbăm orice. Putem să schimbăm și lumea…

 Cuvântul cheie HARTMANN ar fi deci “echipa”…

Da. Credem enorm, cu toții, în puterea echipelor.

Iar noi facem parte dintr-o echipă mai mare, echipa HARTMANN GROUP, echipa internațională. Pentru noi cu toții, aniversarea de 200 ani a inspirat planuri de viitor, planuri pentru – de ce nu? – următorii 200 ani…

Din această perspectivă, ne propunem să oferim consumatorilor din România produse ultra-performante, deseori revoluționare, uneori unice în lume, care să îi ajute să depășească problemele de sănătate, să-și monitorizeze sănătatea, să fie mereu în formă.

În rest: ne propunem să creștem un business sănătos, pe baze solide. Piața din România este într-un proces de dezvoltare. Există multe provocări încă… dar putem crește frumos.

Care ar fi principala provocare pentru HARTMANN în acest moment în România?

Educația.

Noi activăm în industria dispozitivelor medicale, o zonă mai puțin reglementată decât industria farmaceutică clasică. Sunt multe produse de calitate îndoielnică, pe care oamenii le cumpără pentru că nu sunt corect informați. Dacă la medicamente lucrurile sunt controlate, primești medicamentul pe care îl ai pe rețetă sau unul cu aceeași substanță activă, aici nu se întâmplă totdeauna așa.

Datoria noastră e să educăm, să informăm. De exemplu, dacă ai o rană și iei primul produs care-ți iese în cale, poate nu-ți face bine sau nu-ți închide rana, dacă tu ai un picior diabetic sau un ulcer varicos. Dacă urmărești cu atenție un ghid de la HARTMANN în care ți se explică foarte clar că sunt mai multe produse și trebuie să le folosești într-o ordine, poți să-ți salvezi piciorul de la amputație. Una e să iei un tensiometru făcut cine știe unde și cum, fără nici o validare clinică, despre care nu ai nici o garanție că măsoară corect tensiunea, alta e să ai unul de calitate, din materiale fiabile, cu o tehnologie înaltă și cu zeci de ani de cercetare în spate. Uneori, face diferența între viață și moarte.

Noi acum începem să investim în zona de educație, ca oamenii să afle lucrurile astea. O facem în mai multe direcții – vorbim atât cu personalul medical dar și direct cu pacienții. Asta înseamnă să ai un brand puternic, cum este HARTMANN, care te reprezintă și care îți dă puterea de a face acest lucru.

Un comentariu la postul “Ladislau Hajos, CEO HARTMANN – Apreciez valorile sănătoase”

Postează un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi publicată. Câmpurile marcate cu steluță sunt obligatorii.

*

*