HARTMANN Măsurarea tensiunii arteriale

Oana Chele, director de marketing: Faptele mici încep din inima ta

De șase ani la HARTMANN și de trei ani director de marketing al companiei, Oana Chele vorbește despre ce înseamnă prevenția, ce înseamnă grija pentru tine însuți și pentru ceilalți, despre importanța uriașă a faptelor mici, puternic încărcate emoțional, despre cum abordăm soluțiile de tratament modern cu cei vârstnici sau despre binele pe care-l aduc produsele gândite și realizate pornind de la nevoile pacientului. 

 

În luna octombrie, vorbim despre hipertensiune, dar și despre prevenție în general. Ce înseamnă prevenția din perspectiva HARTMANN?

 

Tot ceea ce faci pleacă și de la tine ca persoană. Noi, la HARTMANN, am avut cazurile și poveștile noastre personale sau cu cei dragi, care ne-au rămas întipărite în inimă. Lucrezi în domeniul medical atunci când îți pasă cu adevărat de oameni. Și nouă ne pasă, atât ca persoane, cât și regăsind această grijă în valorile solide ale companiei.

 

Punem foarte mare accent pe calitatea vieții pacientului, iar aceasta nu poate exista fără prevenție. Să te uiți la tine și la cei din jurul tău. Să ai grijă. Să nu ajungi într-un situație care să-ți afecteze stilul de viață, să faci lucrurile care te bucură – iar, dacă ajungi să ai o problemă medicală, să ai tot confortul și solutiile potrivite pentru a te vindeca.

 

Pentru mine, pansamentele rămân o gamă de suflet – pentru că l-am avut pe tatăl meu în situația de a-i fi amputat un deget și în pericol de a-și pierde piciorul. Noi, la HARTMANN, știm foarte bine că, atunci cand le experimentezi, rana, incontinența sau hipertensiunea nu sunt cele mai grave probleme, sau, cel puțin, nu sunt singurele. Iar eu știu asta din experiența trăită în cadrul familiei mele: este vorba de modul în care ele îți afectează stilul de viață. Îți limitează posibilitatea de a călători, devii dependent de cineva, de un lucru sau de un tratament. Îți limitează libertatea. Iar asta îți afectează identitatea și individualitatea.

 

La HARTMANN, atât la nivel global, cât și local, știm un lucru: Nu doar vindeci, ci ne dorim ca, pe perioada tratamentului sau a monitorizării, să creștem calitatea vieții. Produsele noastre sunt gândite cât mai simplu, astfel încât să nu fie o grijă pentru tine în timpul tratamentului sau să le poți folosi ușor în scop de prevenție.

 

Prevenția este ca un fir roșu nevăzut care traversează tot ceea ce facem. E în inima culturii companiei noastre.

 

Dacă vorbim de aparatura medicală, ea are rol de prevenție. Un aparat nu pune un diagnostic. Folosești un tensiometru sau un termometru pentru a monitoriza, pentru a ști unde te situezi. E vorba de siguranță. E vorba de încredere.

 

Și în cazul produselor destinate blocului operator, tot despre prevenție e vorba. Deviza HARTMANN este “Siguranța în blocul operator”. Produsele noastre vizează atât pacientul, pentru care avem în portofoliu tot ce înseamnă câmpuri chirurgicale de unică folosință cât și medicul, căruia îi oferim echipament complet steril și sigur.

Și în ceea ce privește portofoliul nostru de pansamente, prevenția își are rolul ei. În ghidurile adresate pacienților, vorbim de fazele de evoluție ale unei escare și te învățăm să o recunoști de la început. Este tot prevenție. Dacă s-a înroșit zona, trebuie să urmezi niște pași – repoziționezi pacientul, acorzi atenție deosebită îngrijirii zonei. Pansamentele acționează când deja rana s-a format – dar ceea ce vrem noi este să îi învățăm pe pacienți să recunoască semnele înainte ca rana să apară, să se extindă sau să ajungă într-un stadiu foarte avansat. Prevenim astfel o rană foarte mare. În cazul piciorului diabetic, te învățăm cum să-ți inspectezi piciorul astfel încât să descoperi la timp dacă se formează răni și să poți acționa.

Să vorbim puțin despre educația medicală pe care o face HARTMANN prin astfel de materiale și cum se împletește ea cu comunicarea.

 

Educația medicală este o construcție pe termen lung. La fel ca toate lucrurile importante în viață, cred că ar trebui să fie făcută constant, pas cu pas, solid. Ea trebuie să plece din școală și din sistemul medical.

 

Ghidurile noastre de tratament conțin informații utile atât despre răni cât și despre îngrijirea acestora, la care adăugăm materiale de educație medicală pe care le oferim gratuit pacienților. Acestea sunt realizate în colaborare cu medici, cu atenție și dedicare, și spun într-un limbaj cât mai accesibil pacientului la ce trebuie să fie atent și care sunt pașii de urmat. E o investiție mare în educația pacientului. De aceea avem și serviciul Telverde, să aducem valoare adăugată pentru cel aflat în suferință.

 

Pe multe teme, educația e responsabilitatea medicilor în parteneriat cu companiile producătoare. Din păcate, când ești companie, oamenii te asociază foarte mult cu latura comercială. Oamenii ar trebui să filtreze informațiile; sunt multe companii care abordează latura educației medicale și o fac bine. Cred că ar trebui să fie o colaborare onestă între profesioniștii din sistemul medical, fie că vorbim de medici sau de farmaciști, și compania producătoare. Colaborăm îndeaproape cu toți, în beneficiul pacientului.

 

Nu credem în comunicarea comercială, ci mai degrabă în educație. Îți spunem cum să alegi un tensiometru, facem educație celor cu hipertensiune, le explicăm cum se fac măsurătorile, de ce e importantă monitorizarea. Și facem toate aceste lucruri pentru că suntem siguri că istoria de 200 de ani a companiei, prin dedicare, profesionalism și pasiune, a dus la produse cu adevărat inovatoare.

 

Este foarte ușor să stai într-un birou și să crezi că știi ce nevoi au oamenii. Până nu ai contact cu ei, nu știi cum să le vorbești și care sunt problemele lor. Încercăm să fim cât mai aproape de pacienți, facem educație medicală fie direct, fie prin intermediul partenerilor noștri (medici, farmacisti, asistenți), pentru care organizăm permanent sesiuni de training și workshop-uri. Vrem să vorbim pacientului pe limba lui, să ne punem în pielea lui, să aflăm de ce are nevoie cu adevărat. Nu teorie, ci contact uman, emoțional, direct. Nu are nevoie de un tensiometru, are nevoie de siguranță, să știe că e bine și că se simte bine. Noi nu vindem doar produse, ci beneficii pentru calitatea vieții lor.

 

Știm să prevenim și să avem grijă de noi?

 

Mai mult decât învățarea unor noțiuni de bază, ar trebui să fie vorba de o atitudine. Învață să ai grijă de tine și de cei dragi, să îți asculți corpul, să filtrezi informațiile. Să înțelegi că sănătatea e importantă nu doar când te doare ceva, ci că ea e fundamentul lucrurilor pe care iubești să le faci. Dacă tu nu ești fericit, nu poți să îi faci pe ceilalți fericiți. Dacă tu nu ești sănătos, nu poți avea grijă de ceilalți.

 

Din păcate, avem timp de orice altceva, dar nu de noi. Spunem “nu mi se poate întâmpla tocmai mie!”. Așa că tragem și mai mult de noi. Ce nu luăm în calcul e că, de la o situație minoră, poți ajunge să ți se pună în pericol viața. Cred că ar trebui să fie o chestiune de autodisciplină aici. Când eu o să învăț să mă apreciez, să mă respect, să mă pun pe mine pe primul loc, și sănătatea mea va deveni ușor ușor mai importantă. E o zonă de dezvoltare personală ce ține de fiecare dintre noi.

 

E importantă informarea. E important să avem informații pe categorii de vârstă, furnizate de către medic. La ce afecțiuni suntem predispuși conform vârstei? La ce ar trebui să ne uităm? Ce semne să urmărim și ce analize să ne facem?

 

Când te documentezi online, e important să verifici sursele. Nu ar trebui să folosești internetul pentru a-ți pune un diagnostic. Fiecare organism este diferit, același simptom poate reprezenta altceva. Poți citi despre medicină la modul general, dar dacă intri în zona de afecțiuni e riscant. Articolele semnate de medici sunt surse importante de informare.

 

Ar trebui deci să facem fapte mici și pentru noi.

 

Ar trebui să începem cu noi. În momentul când tu ești complet, îi poți completa și pe cei din jur. Un om fericit, asumat, împlinit nu poate fi decât o bucurie pentru ceilalți. Este vorba de energia pe care o transmite către cei dragi. Ca să poți ajuta pe cineva bolnav, trebuie să ai putere, să fii sănătos.

Dar de ceilalți știm să avem grijă, în special de vârstnici?

 

Am observat că uneori suntem mai atenți la sănătatea celor dragi nouă. Aici ar putea fi un punct de plecare în educația medicală. E vorba de susținere reciprocă.

 

În privința vârstnicilor, comunicarea noastră se bazează pe ideea de a le purta de grijă, idee pe care o regasim și in spotul dedicat tensiometrelor Veroval . Încercăm să responsabilizăm copiii să aibă grijă de părinții lor. Este vorba despre o inversare de roluri, idee care a plecat inițial de la gama noastră de incontinență. Când părinții îmbătrânesc și își pierd independența, copiii sunt cei care au grijă de ei. “E rândul tău să le porți de grijă”. Punem accent pe produse care să le ofere confort și să nu le afecteze respectul de sine.

 

Vechea generație este uneori de părere că “ne-am trăit viața, e normal să fii bolnav”. Înaintarea în vârstă e ca o asumare că vor avea multe probleme de sănătate. Nu au așteptări pentru o calitate bună a vieții la bătrânețe. E foarte trist dar sperăm ca, încet încet, lucrurile să se schimbe.

 

Noi încercăm să facem acest lucru cu ajutorul generației tinere, să folosim dinamica dintre generații ca factor de educație. Copilul, pentru că tot copil rămâne indiferent de vârstă, are mai mult acces la informații, mai multă deschidere față de tot ce e nou, mai multă energie și, mai ales, nu e resemnat.

 

Cum abordăm recomandările moderne de tratament cu vârstnicii?

 

Este dificil. Părinții sau bunicii ne văd ca pe niște copii. Cu răbdare și pas cu pas, dacă le demonstrezi că le dai soluții valide, le câștigi încrederea. Cu dragoste și transmițându-le încredere. E greu să câștigi încrederea părinților și să te lase să îi ajuți. Poți folosi ghiduri de educație medicală pentru pacient și să le explici pas cu pas. Chiar dacă există sute de studii care spun un lucru, este greu să îi convingi în primă fază să își schimbe obiceiurile, mai ales în zona medicală. Generația mai în vârstă este de cele mai multe ori reticentă la soluțiile terapeutice moderne, în contextul în care medicina evoluează zi de zi.

Vorbind de vârstnici, ajungem la tensiune. La inimă. Cum alegem un tensiometru pentru cei dragi sau pentru noi?

 

Înainte de a vorbi de un brand, trebuie să știi de ce ai nevoie. Ce este mai potrivit – un tensiometru de braț sau unul de încheietură? Pentru vârstnici, dar și pentru cei tineri care au probleme cu tensiunea sau un istoric de hipertensiune în familie, se recomandă întotdeauna tensiometrul de braț. Din păcate, mulți pacienți optează pentru cel de încheietură, pentru că este mic și pare ușor de folosit, însă nu este mereu cel potrivit.

 

Apoi, trebuie să fii foarte atent la validările clinice, un termen prea puțin cunoscut în România. Validarea clinică nu e ceva ce îți oferi tu ție ca producător. Aceste validari se dau de către o asociație medicală independentă, recunoscută internațional. Veroval Duo Control are trei validări clinice: Societatea Europeană de Hipertensiune, Liga Germană și Societatea Britanică. Tu produci un tensiometru și, mai departe, aceste asociații îl testează conform protocoalelor și standardelor. Îți asumi rezultatele pe care poți să le obții. Veroval Duo Control, pentru că a trecut toate testele cu rezultate excepționale, are și validare pentru uz clinic – nu doar la domiciliu. Poate fi folosit în mediul clinic, în cabinete medicale sau spitale. Când cumperi un tensiometru validat, ai siguranța rezultatelor. Altfel, îți asumi niște riscuri.

 

Există două tipuri de măsurare a tensiunii arteriale. Cam toate tensiometrele de pe piață măsoară oscilometric, adică înregistrează vibrațiile pereților arteriali la trecerea sângelui. Medicul folosește metoda ascultatorie sau Korotkoff, adică ascultă cu stetoscopul zgomotele cardiace. Chiar și în cazul în care ai aritmie cardiacă, cu ajutorul stetoscopului, tensiunea se poate măsura corect. Exact asta face Veroval Duo Control, aparat care se diferențiază pe piața din Romania, prin utilizarea ambelor metode, însă fără a face medie între ele. În prima instanță, aparatul încearcă să măsoare prin metoda Korotkoff, cu ajutorul unui microfon încorporat, iar în cazul pacienților care au bătăile inimii foarte slabe și aparatul nu reșește să îl identifice, Veroval Duo Control trece automat la metoda oscilometrică. Chiar și în cazul în care există tulburări de ritm, Veroval Duo Control îți redă valoare corectă.

 

Un alt aspect important este să alegem un aparat dotat cu o manșetă potriviă circumferinței brațului nostru; Acest lucru este foarte important pentru acuratețea rezultatelor. Există aparate cu manșete universale, dar și aparate cu manșete pe dimensiuni (M, L) – în al căror caz, evident, acuratețea măsurătorii este superioară. Manșetele noastre sunt patentate și au fost dezvoltate în colaborare cu pacienții; astfel luandu-se în calcul principalele greșeli de aplicare ale manșetei, au fost dezvoltate produse intuitive, cu marcaje clare, care să împiedice, pe cât posibil, poziționarea greșită. O manșetă așezată greșit pe braț poate compromite întreg procesul de determinare a tensiunii arteriale.

 

Fiind prezenți direct pe piața din România, oferim avantaje și în ceea ce privește garanția. Majoritatea aparatelor noastre au 5 ani garanție, la care se adaugă și service post vânzare. Aparatele ajunse în service se testează pe stații automate și se eliberează fișa de service cu informații clare privind testele efectuate și rezultatele obținute. Dacă ai un tensiometru HARTMANN în garanție și bănuiești că ai o problemă cu aparatul, îl poți verifica gratuit. Dacă se confirmă că aparatul are probleme de funcționare, ți se dă un aparat nou, cu o garanție nouă de încă cinci ani.

Cum ai ajuns la HARTMANN?

 

Acum 12 ani, când am terminat Facultatea de Marketing în Iași, am fost recrutată de o companie din București pentru proiecte online. Am lucrat la Sfatul Medicului, un proiect medical dedicat pacienților, unde am făcut marketing, PR și m-am ocupat de colaborarea cu medicii. A fost primul meu contact cu lumea medicală și a fost fascinant. Când eram mai mică, am cochetat cu zona asta, dar ca structură nu știu dacă Facultatea de Medicină ar fi fost potrivită pentru mine.

 

Lucram cu foarte mulți medici acolo, care fie scriau partea de articole medicale, fie răspundeau pacienților. Mi-am dat seama că mă pasionează foarte, foarte mult tot ceea ce ține de sănătate. Am învățat enorm.

 

Ceea ce mă atrage la zona medicală e tocmai educația. Mi se pare esențial să dai mai departe ceea ce știi într-un mod responsabil și cât mai complet. Așa m-am regăsit în felul în care HARTMANN face lucrurile. Primul contact cu compania l-am avut când lucram la Sfatul Medicului. Din dorința de a dezvolta partea de educație medicală, ne-au contactat pentru a publica informații dedicate pacienților cu răni cronice. Mi-a plăcut foarte mult abordarea companiei HARTMANN, ale căror materiale nu aveau latură comercială, ci ofereau informații de calitate pentru pacienți. A fost o chimie între mine și HARTMANN, care a rezultat într-o colaborare frumoasă, colaborare care continuă și astăzi.

 

M-am alăturat echipei HARTMANN ca specialist marketing, în aprilie 2012. În foarte scurt timp, am preluat divizia de tratament modern al rănilor, în calitate de Brand Manager. În parteneriat cu divizia medicală, m-am ocupat de ea până acum trei ani, când am preluat poziția de director de marketing. Pentru mine, HARTMANN nu a fost o destinație ci reprezintă un drum, pe care merg pas cu pas.

 

Am regăsit aici valorile în care cred și cu care am fost crescută. Să simți că ajuți oamenii e minunat. Am făcut primele ghiduri de tratament modern al rănilor, am dezvoltat proiecte de consiliere cu farmaciile. În toți acești ani minunați, am călătorit alături de echipa medicală prin toată țara pentru a face workshop-uri și traininguri cu farmaciștii pentru ca ei, la rândul lor, să îi poată sfătui pe pacienți.

 

 

Cum vezi faptele mici în viața ta?

 

Contează cum te raportezi la fiecare faptă, fie ea mică sau mare. Traiectoria noastră e o construcție. Nu ajungem peste noapte undeva. Totul se construiește pas cu pas. Poți face ceva “mare” pentru cineva și apoi să uiți, să nu mai intervii niciodată în viața lui. Nu cred că este la fel de relevant ca atunci când îi oferi unui om sprijin permanent. În funcție de ce evaluăm o faptă? Financiar? În funcție de efortul din spate? De impactul emoțional?

Lucrurile mici se adună și construiesc ceva solid.

 

Să ne uităm și la cauzele care circulă în social media. Mă impresionează mai mult când văd că o mie, două mii, o sută de mii de oameni au contribuit împreună, au donat și au strâns suma necesară poate pentru operația cuiva sau pentru construcția unui spital, decât dacă ar fi o singură persoană care ar da toți banii. E vorba de spiritul civic și de solidaritate. Ne responsabilizează constant.

 

Ca persoană, mă ating mult mai mult gesturile mărunte în relația cu cei din jurul meu, care au o anume încărcătură emoțională. E vorba de gest, de emoție, de efortul pe care îl face un om. Când ai foarte mulți bani, e simplu să cumperi ceva scump pentru cineva. Nu faci nici un efort. Mi se pare relevant momentul când faci ceva cu efort și implicare din partea ta, cauți soluții, te dai peste cap, investești emoție. O faptă mică material poate fi o faptă uriașă pentru inima lui. Ce spui, de fapt? Îmi pasă. Însemni mult pentru mine. Te văd. Empatizez.

Un comentariu la postul “Oana Chele, director de marketing: Faptele mici încep din inima ta”

Postează un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi publicată. Câmpurile marcate cu steluță sunt obligatorii.

*

*