Ambasadori Blog Hospice Casa Speranței

Simona Tache, Diana Cosmin, Andreea Retea și Ioana Marinescu despre cauza lunii septembrie

Alături de noi, în acest demers al faptelor mici și bune, avem alături oameni inimoși. Pentru luna septembrie, când dăruim 200 de pachete cu peste 15.000 de produse pentru pansare către cei grav bolnavi, prin Hospice Casa Speranței, avem lângă noi, ca ambasadori, patru doamne minunate: Simona Tache, Diana Florina Cosmin, Andreea Retea și Ioana Marinescu. 

Ele au ales să susțină Hospice Casa Speranței în campania noastră. Mai jos, câteva rânduri de la fiecare, scrise din suflet, despre importanța îngrijirii paliative, despre momentele critice, bolile incurabile și importanța grijii pe care o purtăm celorlalți.

Simona Tache

Site: Jurnal roz de cazarmă

Durerea și suferințele fizice ale unui om care se pregătește să plece, răpus de o boală grea, pot fi aduse într-o zonă suportabilă. Există soluții chiar și pentru diminuarea suferinței psihice. În țările în care medicina paliativă e considerată importantă, nu moare nimeni urlând. În România, instituții precum Hospice Casa Speranței sunt încă doar niște insule de normalitate.

Citește articolul scris de Simona Tache pe site-ul său, despre boală și moarte în România. 

Diana Cosmin

Site: Fine Society

Cred că e o vreme în care să vorbim mai mult despre oameni, nu doar despre boli și simptome, chiar dacă uneori statisticile și procentele sunt mult mai vizibile. ”Matematica” ajunge la știri, dar oamenii din spatele cifrelor care ne fac să tresărim sunt exact ca noi. Chiar dacă au parte de încercări pe care noi nu le putem cuprinde cu mintea, nevoile umane firești rămân aceleași: să socializeze cu alți oameni, să comunice în mod real, să asculte și să fie ascultați. Să nu se simtă doar parte a unei categorii defavorizate, ci să-și poată cultiva câteva bucurii simple, în mijlocul unor vieți complicate. Statisticile nu mă interesează, dar – pentru că meseria mea e despre ascultat – îmi doresc să ascult poveștile și gândurile lor.

Citește articolul scris de Diana Cosmin pe site-ul său, despre puterea faptelor mici, cu finalitate acum și aici. 

 

Andreea Retea

site: Andressa

Oricine a avut o persoană apropiată cu un diagnostic incurabil înțelege nevoia primordială a omului de a se stinge demn, fără durere. Din păcate, statisticile ne arată că mai toți am fost în situația de a asista la progresia unei boli grave, chinuiți nu doar pentru că cineva drag suferă, dar și din frustrarea de a nu putea fi de ajutor. Cred că e foarte important să susținem programele de îngrijire paliativă. Chiar dacă boala face parte din viață, suferința nu trebuie să o însoțească. Toți avem dreptul la demnitate și o viață fără dureri până în ultima clipă. 

Citește articolul scris de Andreea Retea pe site-ul său, despre gesturile mărunte care aduc schimbarea.

Ioana Marinescu

Site: Pisica pe sârmă

Se zice că până nu trecem noi înșine printr-o situație critică, este greu să înțelegem toate implicațiile ei. La inceputul acestui an, am realizat cât este de greu să vezi un om drag cum se chinuie și se “scurge” pe picioare lângă tine, fără posibilitatea să îl ajuți. Bunica mea a fost la un pas de moarte și timp de câteva luni a fost incapabilă să mai desfășoare activități normale. Mersul la baie, mâncatul, chiar și comunicarea cu noi, membrii familiei, erau aproape imposibile. Mă uitam la ea, mi-era dor de omul care fusese și îmi doream să se întâmple ceva să nu se mai chinuie. Din fericire, ea a depășit acest episod și lucrurile au reintrat în normal. M-am gândit însă la toți oamenii care se luptă ani de zile cu boli incurabile, care au nevoie de asistență medicală permanentă, pentru care suportul emoțional este la fel de important ca îngrijirea fizică. Am descoperit în aceste luni că personalul medical bine pregătit este important, dar personalul medical care tratează un pacient cu empatie este vital. Am decis să susțin cauza Fundației Hospice Casa Speranței în cadrul proiectului „200 de Fapte Mici”, pentru toți cei care au nevoie de ajutor în lupta cu boala. Pacienții cu boli incurabile, indiferent de vârsta lor,  au nevoie de îngrijiri paliative, care să le permită să trăiască cu demnitate și să se bucure în continuare de viață, alături de familiile lor.

Citește articolul scris de Ioana Marinescu pe site-ul său, despre cum îi poți râde sorții în față. 

Un comentariu la postul “Simona Tache, Diana Cosmin, Andreea Retea și Ioana Marinescu despre cauza lunii septembrie”

Postează un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi publicată. Câmpurile marcate cu steluță sunt obligatorii.

*

*