HARTMANN Pastila de istorie

Știai că HARTMANN a inventat primul pansament antiseptic din lume?

Se întâmpla în 1874 și constituie o revoluție în lumea medicală. 

Momentul istoric era încărcat. Războiul franco-prusac din 1870/71 a marcat un moment decisiv în dezvoltarea companiei. Unul dintre fiii lui Paul Hartmann, Arthur, medic, participase ca membru al corpului medical al armatei din Württemberg. Întors acasă după încheierea războiului, a vorbit cu tatăl său despre lipsurile de pe front, în special de lipsa pansamentelor adecvate în spitalele militare.

Paul Hartmann

Mai mult decât atât, Paul Hartmann și-a dat seama că, de fapt, aceasta e o lipsă și în spitalele civile. Ce se întâmplă cu rănile după o intervenție chirugicală? 

 A colaborat cu cei mai buni în domeniul medical și a creat o companie care producerea material pentru pansamente, care avea să schimbe pentru totdeauna tratamentul rănilor.

Sir Joseph Lister

S-a consultat cu Victor von Bruns, un celebru chirurg din Tübingen, și cu Sir Joseph Lister, un chirurg englez de renume. Împreună, cei trei găsesc soluția pentru a introduce la scară largă primul pansament antiseptic din lume. Colaborarea stă în inima brandului HARTMANN, încă de la început. 

După mai multe experimente, chirurgul Sir Joseph Lister a descoperit că acidul carbolic era un agent de dezinfecție eficient. El a început să înmoaie pansamentele in acid carbolic, creând astfel primul pansament antiseptic din lume. Invenția lui a fost întâmpinată la început cu scepticism, dar Paul Hartmann Sr. i-a recunoscut geniul. Împreună, au dezvoltat tifonul fenolic rentabil din punct de vedere al costurilor, care mai târziu a fost descris ca fiind „cea mai mare schimbare din istoria chirurgiei”.

Victor von Bruns

Profesorul Victor von Bruns a descoperit o modalitate de a scoate grăsimea din bumbac, permițând materialului să absoarbă o cantitate mult mai mare de lichid. Această invenție a marcat un punct de referință crucial în istoria îngrijirii plăgilor și a deschis calea către bumbacul absorbant și producția pansamentelor din lână de bumbac, de către Paul Hartmann.

Vă invităm să descoperiți mai multe despre istoria HARTMANN aici

Acum, compania HARTMANN este cel mai vechi producător german de pansamente medicale, cu numeroase produse inovatoare.

În 2018, la aniversarea celor 200 de ani, HARTMANN România donează pansamente pentru răni cronice celor gravi bolnavi prin Hospice, Casa Speranței. 

Postează un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi publicată. Câmpurile marcate cu steluță sunt obligatorii.

*

*