Carusel HARTMANN

Știința alinării 

Am vorbit cu echipa Carusel despre îngrijirea rănilor cronice pentru persoanele fără adăpost

Îngrijirea rănilor cronice este o provocare pentru oricine, fie că vorbim de un pacient care stă acasă, fie că este internat în spital. Este un proces de lungă durată, care are nevoie de o atenție sporită, de grijă și condiții speciale. 

În discuțiile noastre cu oamenii minunați de la Carusel, în cadrul parteneriatului Fapte mici, ne-am întrebat și i-am rugat să ne împărtășească cum decurge procesul de îngrijire a unei răni cronice în cazul persoanelor fără adăpost. Cine îngrijește un picior diabetic? Un ulcer varicos? Cum? Pentru ei, provocarea este și mai mare. 

În timpul vizitei noastre la Adăpostul Odesa, am fost foarte impresionați văzându-i pe voluntarii Carusel îngrijind rănile oamenilor veniți acolo, motiv pentru care, împreună cu ei, am ajuns la concluzia că ar fi util dacă ar beneficia de un training despre tratarea corectă a rănilor cronice.

Zis și făcut. Într-o zi de ianuarie, o parte din echipa medicală HARTMANN a mers la sediul Carusel pentru a vorbi cu asistenții sociali și voluntarii de acolo, despre cele mai bune soluții în tratarea rănilor pentru persoanele fără adăpost. Nu este ușor deloc, ne-am dat seama, condițiile de igienă și de viață ale oamenilor care locuiesc pe stradă fiind precare și progresul pacientului pe termen lung fiind dificil de urmărit. 

Alina Țigău, Consilier Medical la HARTMANN România, a explicat în detaliu ce este o rană cronică și cum este ea diferită de una acută (vorbim despre o rană cronică atunci când timpul de vindecare depășește 8 săptămâni), care sunt principalele tipuri de răni cronice, respectiv care sunt stadiile de vindecare. De asemenea, am vorbit despre patologiile asociate, cum ar fi diabetul sau problemele cardiace. 

Cu ajutorul unui mulaj, oamenii dedicați din echipa Carusel au înțeles mai bine specificul fiecărei răni și modul în care aceasta trebuie tratată, precum și cele trei faze importante în procesul de vindecare a unei răni: curățarea, granulația și epitelizarea. 

Un accent mare s-a pus, firește, pe etapa de curățare a rănii, etapă în care majoritatea rănilor cronice rămân blocate. Etapele de vindecare nu au o durată fixă și se suprapun în timp, întregul proces prelungindu-se pe durata mai multor săptămâni. 

Un pas important în îngrijirea unei răni este evaluarea acesteia – cum arată, cum se prezintă țesutul din jur, ce fel de secreții sunt în rană? Alina Țigău recomandă ca, pe cât se poate, să se facă o analiză a secreției din rană (cu antibiogramă după caz) pentru a identifica tulpinile pentru care se impune tratamentul țintit cu antibiotice.  

Voluntarilor Carusel le-au fost prezentate pansamentele HARTMANN, precum și modul în care acestea se aplică pentru un tratament corect și rezultate cât mai eficiente.

Alina le-a povestit și despre principiile terapiei hidroactive, pe care se bazează pansamentele HARTMANN, responsabile de crearea unui mediu umed echilibrat, care favorizează procesul natural de vindecare a organismului. 

De asemenea, Alina a vorbit și despre nevoia de a purta fașă de compresie în cazul anumitor patologii, de exemplu când vorbim de ulcerul varicos sau insuficiență venoasă, demonstrând totodată și modul corect de a o aplica.

Am fost încântați să vedem voluntarii Carusel dând dovadă de implicare, cu multe întrebări ridicate pe parcursul trainingului, mulți dintre aceștia având chiar fotografii cu diverse cazuri de răni întâlnite de-a lungul activității lor. Cazurile care ajung la Adăpostul Odesa, sau pe care le văd pe stradă, atunci când se deplasează cu echipa mobilă, sunt de cele mai multe ori grave și variază de la degerături, la răni cronice netratate, infecții și altele. Mai mult, urmarea unui protocol corect de tratament, cu schimbarea pansamentului zilnic sau la câteva zile, respectiv menținerea unei igiene adecvate este dificilă. 

S-au împărtășit multe povești, unele cu beneficiarii Carusel, altele personale, ale voluntarilor sau ale membrilor de familie sau chiar ale consultanților HARTMANN. Ne-am dat seama, încă o dată, cât de frecvente sunt rănile greu de vindecat și cât de necesară este o abordare corectă din punct de vedere medical a acestora, pentru a grăbi vindecarea și a preveni complicațiile. 

Cu un bagaj extins de cunoștințe și acum mai încrezători în puterile proprii, voluntarii din echipa Carusel sunt pregătiți să ofere sprijin celor aflați în situații vulnerabile. 

Postează un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi publicată. Câmpurile marcate cu steluță sunt obligatorii.

*

*